Nagyvilág

Irán együttműködne Obamával

Irán kész együttműködni az új amerikai elnökkel, ha az Egyesült Államok változtat a régióval kapcsolatos politikáján - jelentették ki iráni illetékesek a Világgazdasági Fórumon. Mahmúd Ahmadinezsád szerint alapjaiban kell megváltoznia az amerikai külpolitikának, a taktikai változtatás nem elég.

„Hiszünk abban, hogy ha – ahogy azt Obama úr mondta – az új amerikai vezetés változtat a politikáján, de nem szavakban, hanem tettekben, akkor együttműködésre kész fogadtatásra talál a térségben” – mondta Manusehr Mottaki külügyminiszter Davosban. Hozzátette: a “térség” alatt Iránt is érti. A Közel-Kelet kíváncsian várja, miben mutatkoznak meg a változások, amelyeket Barack Obama a kampányában ígért – mondta Mottaki. „Stratégiai váltás lesz? Vagy a taktika megváltoztatása?” – tette fel a kérdést.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán úgy vélekedett: alapjaiban kell megváltoznia az amerikai külpolitikának, a taktikai változtatás nem elég. Mint mondta, az Egyesült Államoknak fel kell hagynia Izrael támogatásával, és haza kell rendelnie a szerte a világban állomásoztatott amerikai csapatokat: emellett felszólította az amerikai elnököt, hogy kérjen bocsánatot mindazokért a bűnökért, amelyeket szerinte az Egyesült Államok Irán ellen elkövetett.

Mohamed el-Baradei, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) főigazgatója üdvözölte Obama nyitását Irán felé. A szintén Davosban nyilatkozó Baradei hangsúlyozta, hogy csak a közvetlen párbeszéd vezethet el az iráni atomenergia-programról szóló, hosszú ideje zajló vita lezárásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik