Nagyvilág

Botrány a davosi csúcson

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök mérgében kirohant a davosi Világgazdaság Fórum keretében a Gázai övezetről tartott vitáról. Azt sérelmezte, hogy nem hagyták szóhoz jutni Simon Peresz izraeli elnök hosszú felszólalása után.

A vita békésen zajlott mindaddig, amíg Simon Peresz emelt hangon a Hamászt nem kezdte okolni a palesztin polgári áldozatok miatt. Az izraeli elnök védelmébe vette az 1300 halálos áldozatot követelő gázai offenzívát, és azzal vádolta meg a palesztin iszlamista szervezetet, hogy az Izrael elleni rakétatámadásokkal provokálta ki a hadműveletet. Hangját felemelve tagadta, hogy Izrael nem engedte volna be a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket, mondván, hogy saját maga ellenőrizte a szükséges cikkek listáját. Azt is tagadta, hogy Izraelnek érdekében állna a háború.

Erdogan közölte Peresszel: „Úgy vélem, kissé bűnösnek érezheti magát, ezért beszélt emelt hangon. Maguk embereket gyilkolnak meg” – mondta. Peresz erre ujjával Erdoganra mutatva azt vágta a török kormányfőhöz: „Maguk is ezt tennék, ha rakéták hullanának Isztambulra.

„Nem hiszem, hogy visszatérek Davosba” – mondta Erdogan, miután
elhagyta az emelvényt, amelyen többek között ott volt Ban Ki Mun
ENSZ-főtitkár és Amr Musza, az Arab Liga főtitkára is. A török
kormányfő Simon Peresz hosszú, lángoló hangú, a gázai offenzíva mellett
érvelő védőbeszédére akart reagálni, de a vitát vezető újságíró
határozottan félbeszakította, jelezvén, hogy a vita véget ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik