Nagyvilág

Új főparancsnok a Scotland Yard élén

Új főparancsnoka van szerdától a Scotland Yardnak, amelynek politikai és szakmai bírálatok kereszttüzébe került előző vezetője a múlt hónapban, idő előtt távozott.

A szerdán kinevezett, 55 esztendős Sir Paul Stephenson elődjének, Sir Ian Blairnek a helyettese volt.

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – a londoni rendőrség, de főparancsnokát hagyományosan a legmagasabb rangú brit rendőrtisztnek tekintik. Nagy-Britanniában nincs országos rendőri szerv, de a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának hatásköre az egész országra kiterjed.

A váltást az tette szükségessé, hogy az előd, Sir Ian Blair – miután jó ideje követelték távozását – decemberben lemondott.
Helyzete azután vált végképp tarthatatlanná, hogy a tavaly tavasszal megválasztott új, konzervatív londoni polgármester, Boris Johnson nyíltan megvonta tőle a támogatását.

Súlyos incidens

Sir Ian pozícióját már évekkel ezelőtt megingatta egy súlyos incidens. A Scotland Yard civil ruhás rendőrei 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után, a metróban agyonlőttek egy öngyilkos merénylőjelöltnek hitt, ám teljesen ártatlan brazil állampolgárt.

A tragikus eset napján Sir Ian azt mondta, hogy a metróban lelőtt 27 éves Jean Charles de Menezes villanyszerelőnek “közvetlenül köze volt” az előző nap megkísérelt robbantásos merényletekhez, és menekült az őt üldöző rendőrök elől, de nem sokkal később ezek az állítások hamisnak bizonyultak.

90 év

Sir Iant már a de Menezes-ügy után lemondásra szólították fel, de akkor még a helyén maradt. Viszonya azonban közvetlen munkatársaival és a politikával is folyamatosan romlott. A végső lökést egy korrupciógyanús ügy adta meg: a távozó főparancsnok állítólag pályáztatás nélkül adott közpénzekből fizetett tanácsadói megbízatást egy olyan cégnek, amelynek élén közeli barátja állt.

Kilenc évtizede nem volt példa arra, hogy a Scotland Yard élén a főparancsnok megbízatásának lejárta előtt történjék váltás; legutóbb 1918-ban fordult elő hasonló eset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik