Nagyvilág

Malina Hedvig-ügy: az ügyész szlovákiai hazugságvizsgálatot akar

Folytatódik a megvert magyar diáklány kálváriája: az ügyész ragaszkodik ahhoz, hogy a hazugságvizsgálat Szlovákiában történjen.

Már csak az orvosi szakvéleményekre vár a szlovák főügyészség a Malina Hedvig-ügyben, hogy aztán további lépéseket tegyen. A szakvélemények várhatóan március végére készülnek el – jelentette ki Dobroslav Trnka szerdán Pozsonyban.

Malina Hedvig az az egykori diáklány, akit 2006 nyarán Nyitrán megvertek, s aki sértettből gyanúsítottá vált.
Szlovákia főügyésze szerdai sajtóértekezletén kifejtette: ha Malina Hedvig alávetné magát a hazugságvizsgálatnak, s az számára kedvező eredménnyel végződne, leállíthatnák a hamis tanúzás címén ellene folyó eljárást.

Szakvéleményekre vár az ügyész

“Megvárjuk az orvosi szakvéleményeket, mert most ilyen bizonyítékaim nincsenek. Azután döntök, hogy miként folytatódjon az ügy” – jelentette ki Trnka. Nem zárta ki, hogy akár le is állíthatja a Malina Hedvig elleni eljárást.

A főügyész megismételte korábbi álláspontját, miszerint a hazugságvizsgálati teszt külföldön való elvégzése – ahogy azt Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica követeli – ellentétes a hatályos törvényekkel.

Malina Hedvig két állítólagos támadója decemberben Szlovákiában vetette alá magát a hazugságvizsgáló detektornak, a hozzáférhető információk szerint számukra kedvező eredménnyel.

Trnka megismételte: az időközben szlovák barátjához férjhez ment és tavaly nyáron kisbabát szült volt diáklány maga választhatja ki, hogy melyik szakembernél kívánja alávetni magát a vizsgálatnak.

A hatályos szlovák törvények értelmében a hazugságvizsgáló detektorral elvégzett tesztek eredménye a bírósági tárgyaláson nem használható fel.

Áldozatból gyanúsított

Malina Hedvig azt állítja, hogy két “ismeretlen bőrfejű” megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. Azóta ellene folyik eljárás.

A legfőbb ügyészség 2007 őszén vette át az ügyet, s noha már igen sok embert kihallgattak, érdemi fejlemény máig nincs. A sértettből gyanúsítottá vált Malina Hedvig több mint két éve harcol eredménytelenül igazáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik