Nagyvilág

Kiújulhatnak a harcok Gázában

Hamasz fegyveresek kasszam rakétát lőttek ki a Gázai-övezet területéről, mely az izraeli Eshkol területen landolt. A támadásban senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett. A keddi pokolgépes merénylet után ez az első alkalom, hogy a fegyvercsendet újra rakétákkal töri meg a Hamasz.

A keddi merényletben egy izraeli katona meghalt, hárman pedig megsebesültek. Az izraeli légi ellencsapásban egy palesztin civil meghalt, egy Hamasz milicista pedig súlyosan megsebesült. A szerdai incidens nyomán az eshkoli régió tanácsának elnöke, Haim Yalin kijelentette, hogy elérkezett az igazság pillanata – írja a Jerusalem Post. A kormánynak kemény választ kell adnia a támadásra, hogy megakadályozza egy újabb háború kitörését.

„A Folyékony Ólom hadművelet alatt sokszor elmondtuk a helyi vezetőkkel egyetemben a védelmi miniszternek és a miniszterelnöknek, nem számít milyen szakaszban ér véget az offenzíva, ami lényeges, hogy mit tesz Izrael ha a fegyvernyugvás után kilőtték az első rakétát” – mondta a helyi tanács vezetője.

Szerdán még a támadások előtt, a keddi pokolgépes akcióra adott válasz és a további intézkedések miatt Ehud Barak védelmi miniszter lemondta washingtoni útját, melyen találkozott volna az amerikai védelmi miniszterrel, a Bush-adminisztrációból átmentett Robert Gates-szel. A miniszter kijelentette, minden lehetőség nyitva áll, a tűzszünet gyenge lábakon áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik