Nagyvilág

Putyin nyitja Davost

Az orosz kormányfő nyitja meg szerdán a svájci Davosban hagyományosan megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórumot, amely már a 39-ik a rendezvénysorozat életre hívása óta.

A több mint negyven részt vevő állam- és kormányfő mellett a mintegy 2500 meghívott 60 százaléka az európai gazdasági vezetők közül kerül ki, miközben az Egyesült Államokat – biztosra vehetően – csak az új amerikai elnök főtanácsadója, Valerie Jarrett képviseli, bár több korábbi amerikai vezető is ígérte jelenlétét. A résztvevőkre többezer biztonsági ember, köztük 5 ezer katona vigyáz.

A vasárnapig tartó megbeszéléseken bőséges témát szolgáltat a jelenlegi világgazdasági válság, a kilábalás lehetőségeinek, illetve a szabályozási mechanizmusok szigorításának megvitatása.

A davosi fórumhoz kapcsolódva ellenrendezvények sora hívja fel a figyelmet a globalizáció árnyoldalaira: a fórum svájci ellenzői szerint a fő kérdés az, hogy a válság idején a rendszer reformja elegendő-e, vagy alapvető változtatás szükséges. Mint mondják, a Világgazdasági Fórum nem érdekelt abban, hogy a gazdaság és a társadalom jelenlegi játékszabályait megváltoztassa, hogy harcoljon az egyenlőtlenségek ellen.

Genfben a fórum ellenzői – a tüntetés tilalma ellenére – az utcára vonulnak szombaton. Bázelben – engedélyezett tüntetésen – már szerda este felvonuláson tiltakoznak az ellenzők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik