Nagyvilág

Megválasztották az új ortodox pátriárkát

Kirill eddigi szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta meg az orosz ortodox egyház 16. pátriárkájává a papi és világi küldöttekből összeállított zsinat kedden az egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus templomban.

Az új egyházfő II. Alekszij decemberben bekövetkezett halála után átmenetileg vezette az egyházat, és február 1-jén iktatják be tisztségébe. Kirill 508, a másik jelölt, Kliment metropolita 169 szavazatot kapott. A zsinat első plenáris ülése kedden, moszkvai idő szerint délben kezdődött meg szigorú biztonsági intézkedések közepette.

A zsinat a főpapi gyűlés által választott három jelölt közül kettőre szavazott: a főpapoktól Kirill metropolita 93, Kliment 32 és Filaret 16 szavazatot kapott, de az utóbbi később elállt a jelöléstől. Egy főpap javasolta, hogy kockavetéssel döntsenek a jelöltek között, de a küldöttek, eleget téve a Szent Szinódus indítványának, titkos szavazást tartottak.

A zsinaton Kirill egyebek között kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem köt kompromisszumokat más keresztény vallásokkal a hit kérdéseiben, és szót emelt Az ortodox hit alapjai elnevezésű tantárgy kötelező iskolai bevezetése mellett. Az egyház által javasolt tantárgy bevezetésének kérdéséről évek óta szenvedélyes vita folyik Oroszországban.

A 12 tagú elnökség az oltárnak háttal, egy hosszú asztalnál foglalt helyet, előttük, az oltárra merőleges hosszú asztaloknál ültek az ünnepi díszbe öltözött főpapok, a metropoliták kékben, az érsekek lilában. A két oldalsó részben kapott helyet a 64 országból érkezett közel 700 küldött: az alsó szintű klérus képviselői, szerzetesek és világi személyek. A küldöttek között többségben voltak a papok – ők feketébe öltöztek -, a világi küldöttek közül a nők kendőt, sálat kötöttek a fejükre.
Közvetlenül a templom előtt több száz, a közlekedés elől lezárt környéken számos, kisebb csoportokba összeverődött hívő imádkozott egész nap.

Előzőleg Gyiomid kiátkozott csukcsföldi püspök hívei azt jósolták, hogy a világra már tavasszal katasztrófa, nukleáris háború vár, ha a modernizációs törekvések híveként ismert Kirillt, vagy Filaret metropolitát választják pátriárkává, akiket Gyiomid a maga részéről szintén kiátkozott. Ezt egy Leonyid nevű, “Isten omszki szolgájaként” bemutatkozó férfi mondta el az újságíróknak azzal, hogy a háború majd megtisztítja Oroszországot az eretnek hívőktől és utána helyreállhat a monarchia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik