Nagyvilág

Lemondott az izlandi kormány

Hivatalosan benyújtotta hétfőn Geir Haarde izlandi miniszterelnök a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának azonnali lemondását Olafur Ragnar Grimsson elnöknek.

Az államfő elfogadta a miniszterelnök és kormánya lemondását, de felkérte a kormányfőt és minden miniszterét, hogy maradjanak hivatalukban az új kormány megalakulásáig.

A lakosság tiltakozó akcióinak hatására Geir Haarde már pénteken bejelentette, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban május 9-én, és megromlott egészségi állapotára hivatkozva jelezte, hogy ő maga nem indul újra. Ez azonban nem hűtötte le a négy hónapja tartó válság hatására felhevült kedélyeket: mintegy ötezer ember tüntetett szombaton is, követelve a kormány azonnali lemondását. Számos izlandi a kormányt hibáztatja az ország pénzügyi rendszerének októberi összeomlásáért.

A 320 ezer lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A nemzetközi pénzügyi válság hatására, a világméretű hitelválság következményeként ősszel összeomlott pénzügyi rendszere. A sziget számos lakosa elvesztette állását és a bankokban elhelyezett megtakarításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik