Nagyvilág

Kormányálláspont a holokauszttagadás Iránban

„Nagy hazugságnak” nevezte az iráni kormányszóvivő kedden a holokausztot, amelyet szerinte Izrael államnak a Közel-Keleten való létrehozására találtak ki - jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

“A holokauszt egy jókora hazugságból eredő fogalom, amelyet azért találtak ki, hogy az iszlám világ közepén létrehozzanak egy gyökerek nélküli rezsimet” – hangoztatta Golam Hoszein Elham az iráni szent városban, Kumban a Gázai övezetről tartott konferencián. Január 27-e, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napja a holokauszt nemzetközi emléknapja.

A keddi nem az első alkalom, hogy a Mahmúd Ahmadinezsád vezette kormányzat egyik hivatalnoka kétségbe vonja a holokauszt történelmi tényét. Az iráni elnök 2005 decemberében “mítosznak” nevezte a holokausztot, majd 2006 végén az iráni külügyminisztérium nemzetközi konferenciát rendezett, ahová lényegében holokauszttagadókat hívtak meg.

Ahmadinezsád heves felháborodást váltott ki már röviddel hivatalba lépése után is, amikor kijelentette, hogy “a zsidó államot le kellene törölni a térképről”. Tavaly szeptemberben pedig iszlamista diákok csoportja a holokausztot gúnyoló és a zsidókat sértő sztereotípiákat tartalmazó karikatúrakötetet mutatott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik