Nagyvilág

Ijesztő az emberjogi helyzet Észak-Koreában

Ijesztő az emberjogi helyzet Észak-Koreában, ezért az ENSZ-nek nyomást kell gyakorolnia a kommunista rezsimre, hogy javítson a nép sorsán - jelentette ki kedden a világszervezet illetékes jelentéstevője.

“Számos tanúvallomás áll rendelkezésünkre az ottani jogsértésekről: nyilvános kivégzésekről, kínzásokról, hatalmas fogolytáborokról”, (külföldiek) elrablásáról” és arról, hogy gyerekeket fognak kényszermunkára – mondta a thaiföldi Vitit Muntarbhorn tokiói sajtóértekezletén.

“Van, amikor ösztönözni kell, és van, amikor másfajta fellépés szükséges” – tette hozzá. Felidézte, hogy a világszervezet genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsának elődje és az ENSZ-közgyűlés 2004-ben hozta létre az észak-koreai emberjogi jelentéstevő tisztségét, amelyet ő betölt.

“A kérdés azonban soha nem jutott túl a közgyűlésen, miközben a civil társadalom azt követeli, hogy ezt a témát az ENSZ legmagasabb szintjén, a Biztonsági Tanácsban (BT) vessék fel. Ez valószínűleg politikai akarat függvénye, elsősorban a BT állandó tagjai – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia – részéről.”

Az ENSZ-rendszer egészének lépnie kell “a fokozatos nyomásgyakorlás elve alapján”, hogy javulások történjenek a kommunista rezsimben – hangsúlyozta az észak-koreai emberjogi helyzetet vizsgáló jelentéstevő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik