Nagyvilág

Basescu Budapestre készül

Már zajlanak a diplomáciai egyeztetések a román államfő első hivatalos budapesti látogatásáról, de ennek időpontja még nem ismeretes - írta keddi számában az Új Magyar Szó.

A bukaresti napilap értesülése megegyezik azzal, amit nem hivatalosan már Sólyom László októberi székelyföldi látogatásán is lehetett tudni, nevezetesen, hogy Traian Basescu az idén “valamikor tavasszal” készül viszonozni a magyar államfő korábbi bukaresti hivatalos látogatását.

Az Új Magyar Szónak most annyit sikerült megtudnia, hogy Sólyom László és Traian Basescu találkozójára még ebben az évben valóban sor kerül. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóreferense emlékeztette a lapot: Sólyom László még 2006-os, bukaresti látogatásán hívta meg a román elnököt Budapestre, ennek a meghívásnak tesz eleget Basescu. Tájékoztatása szerint az egyeztetések már zajlanak a találkozóról, de nincs még pontos időpont. A készülő találkozó tényét a román elnöki hivatal is megerősítette, de részletekkel nem tudott szolgálni – írja az ÚMSZ. “A sajtóiroda még nem kapta meg az államfő idei diplomáciai látogatásainak menetrendjét, így az időpontról sem tudunk még tájékoztatni” – idézi a lap az elnöki hivatal munkatársát.

Sólyom László és Traian Basescu legutóbb tavaly októberben találkozott utoljára Csíkszeredában, de akkor a magyar államfő az 1956-os emlékünnepségeken, magánlátogatáson tartózkodott Romániában. A 2004 decemberében hivatalba lépett román elnök mandátuma ideje alatt még egyszer sem látogatott el a magyar fővárosba.

Legutoljára 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc negyvenedik évfordulójára rendezett magyar állami ünnepségekre volt hivatalos, de akkor lemondta budapesti útját egy sürgős indiai találkozó kedvéért. Basescu azonban – Bukarest főpolgármestereként – járt már a magyar fővárosban, 2001. október 31-én Demszky Gábor főpolgármesterrel aláírta Budapest és Bukarest testvérvárosi szerződését – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik