Nagyvilág

Izrael óvja a háborús bűnökkel gyanúsítható katonáit

Teljes jogi védelemben részesülnek mind Izraelben, mind külföldön azok a katonák, akik részt vettek a gázai övezeti hadműveletekben, és ezért netán perbe fognák őket - közölte Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap, a kormány heti ülése előtt.

A miniszterelnök, mint megerősítette, megbízta Daniel Fridman igazságügy-minisztert, hogy tárcaközi bizottság élén egyeztesse Izraelnek a jogi védelemmel kapcsolatos erőfeszítéseit.

Az ENSZ- főtitkár büntetne

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a hét elején a palesztin területen találatot kapott ENSZ-épületek bombázásáért felelős személyek perbe fogását sürgette. Izraeli emberi jogi szervezetek az ország főügyészétől követelték, hogy indítson vizsgálatot a hadsereg gázai magatartása ügyében, tekintettel a lakosság által elszenvedett súlyos veszteségekre.

A hivatalos izraeli álláspont szerint a hadsereg igyekezett megkímélni a polgári személyeket, amennyire ez lehetséges a városi hadviselés során. A Hamász a felelős – mondták – a polgári áldozatokért, minthogy szánt szándékkal sűrűn lakott területeken hajtotta végre hadműveleteit, fegyvereseit elrejtve a polgári személyek közé.

Titkolják a parancsnokok neveit

Az izraeli katonai cenzúra már napokkal ezelőtt megtiltotta a gázai offenzívában részt vett parancsnokok nevének nyilvánosságra hozatalát, nehogy háborús bűnökért perbe tudják őket fogni.

Izraeli sajtóhírek szerint a hadsereg figyelmeztette vezető tisztjeit, kétszer is gondolják meg, mielőtt Európába utaznak.
A Gázai övezet ellen folytatott offenzíva 22 napja alatt az izraeli hadsereg támadásaiban több mint 1300 palesztin vesztette életét, és helyi kórházi források szerint közülük vagy 700-an polgári személyek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik