Nagyvilág

A guantánamói börtönből az al-Kaida élére?

A guantánamói amerikai börtöntábor bezárása nemzetközi támogatást adhat a terrorizmus elleni küzdelemhez - jelentette ki az afgán elnök. Jemeni hírek szerint ugyanakkor a börtönből szabadult foglyok egyike éppen az al-Kaida élén kötött ki.

Sok afgánt őriznek a börtöntáborban azóta, hogy az amerikai vezetés alatt álló erők a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően Afganisztánban eltávolították a hatalomból a tálib kormányzatot.

Hamid Karzai afgán államfő – akinek szavait szóvivője tolmácsolta – hangoztatta, hogy a börtöntábor felszámolásának kedvező hatása lesz, jelentősen befolyásolja majd az afgánok gondolkodását. “Rendkívül fontos és időszerű, nagyra értékeljük az új amerikai kormányzat döntését” – vélekedett Karzai.

Afganisztán az amerikaiak “barátja”

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Karzaival a terrorizmus elleni együttműködésről és a két ország kapcsolatairól. A Karzai irodája által kiadott nyilatkozat szerint az afgán államfő megköszönte, hogy Clinton új tisztségének elfoglalását követően máris időt szakított rá, s hangsúlyozta, hogy hazája az Egyesült Államok barátja.

Hét év alatt az erőszak soha nem látott mértéket öltött az országban, amelynek keleti és déli részén dúl a tálibok lázadása. Az Egyesült Államok 30 ezer katonával igyekszik szembeszállni a felkelőkkel. Afgán emberjogi képviselők felszólították Washingtont, hogy zárja be az afganisztáni Bagram melletti börtönét is, ahol mintegy hatszáz embert őriznek.

Guantánamóból az al-Kaidába?

A guantánamói börtöntábor bezárása ugyanakkor veszélyeket is rejt. Egy jemeni internetes oldalon található beszámoló szerint a jemeni al-Kaida parancsnokhelyettese egy olyan szaúdi állampolgár, aki tavalyig Guantánamón volt fogoly.

Az Arab-félsziget al-Kaidája nevű jemeni csoport által szerdán feltett hír szerint a fogoly szabadulását követően előbb visszatért hazájába, majd onnan csatlakozott a jemeni csoporthoz. Az igazi neve Szaíd as-Sihri, de “harci neve” Abu Szufján, és az amerikai táborban állítólag a 372-es számot viselte.

Az internetes hír szerint Sihri részt vett a szervezet parancsnokainak jemeni találkozóján, amelynek során interjút adott egy helyi újságírónak. A héten hivatalba lépett amerikai elnök, Barack Obama első intézkedéseként felfüggesztette a Guantánamón folyó eljárásokat, és szándéka szerint egy éven belül bezárják a Kuba szigetén lévő börtöntábort. Időközben felállított egy testületet, amelynek tanácsot kell adnia, mi történjen a terrorizmussal gyanúsítottakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik