Nagyvilág

Obama ezúttal nem bakizott

Megismételte hivatali esküjét a hivatalába kedden beiktatott Barack Obama amerikai elnök, mert első alkalommal hiba csúszott az eskütételbe.

Obama szerdán a Fehér Házban, John G. Roberts legfelsőbb bíró előtt, újságírók jelenlétében ismételte meg esküjét. A Fehér Ház közleménye szerint az esküt óvatosságból ismételték meg.

Túl gyors volt

Az új amerikai elnök keddi ünnepélyes beiktatásán kívülről, folyékonyan elmondta előre megírt, bő negyedórás beszédét, ám a rövid elnöki eskütétel már nem volt ennyire gördülékeny. Pedig csak annyi lett volna a feladat, hogy megismételje John G. Roberts legfelsőbb bíró szavait. Már a start se sikerült. A főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, “Én, Barack Hussein Obama”.

Hibás szórend

Ezután Roberts lepte meg Obamát a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és – bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a “híven” módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie. Az alkotmányos szöveg szerint helyesen így hangzik az eskü: “híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét”, Roberts viszont a híven szót a mondat végére helyezte.

Harvardon alkotmányjogásznak készült Obama azonnal felfigyelt a hibára, és megállt, a rövid kínos szünet után a főbíró így ismét nekigyürkőzött. Most már előrekerült a jelző, ám ezúttal az igével gyűlt meg a baja, azt ugyanis elhagyta. Hogy a zavar teljes legyen, Obama erre most a bíró első – hibás szórendű – változatát mondta fel.

Nem árt egy ismétlés

Ezután már minden ment mint a karikacsapás, sikerült végigmondani a 35 szavas esküszöveg hátralévő részét, beleértve a végén az alkotmány szerint különben nem kötelező “Isten engem úgy segéljen!” fordulatot is.

Az ünnepséget követően jogászok úgy vélték, hogy Obamának nem kell aggódnia, hogy elnöksége nem törvényes, de általában az volt a véleményük, hogy egy ismétlés nem árthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik