Nagyvilág

Halálra ítélték a mérgezett tejpor gyártóját

A Sicsiacsuangi bíróság indoklása szerint a a melaminnal szennyezett adalékot gyártó férfit, Csang Jü-csünt a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra.

Csang mintegy hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű tej feljavítására. Keng Csin-ping szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított “fehérjeport” eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Csang Jan-csang, aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kína-szerte hat csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg. A melaminbotrányban leginkább érintett Sanlu Group tejipari vállalat négy vezetője és további 17 elkövető ellen december végén indult büntetőperben helyi idő szerint csütörtök délután kezdődött meg az ítélethirdetés.

A halálra ítélt két vádlott a tárgyaláson (fotó: MTI/EPA)

A halálra ítélt két vádlott a tárgyaláson (fotó: MTI/EPA)

A kínai bírósági gyakorlat szerint hamisított vagy gyenge minőségű élelmiszerek gyártásáért és forgalmazásáért legfeljebb 10 év szabadságvesztést szoktak kiszabni. Az ázsiai ország tejiparának egészét megrázó bűnügy rendkívüli súlya miatt a per többi vádlottja is súlyosabb ítéletre számíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik