Nagyvilág

Titokban kell tartani a gázai parancsnokok személyazonosságát

Izrael megtiltja, hogy közöljék a gázai övezeti offenzívában részt vevő egységek parancsnokainak személyazonosságát, attól tartva, hogy eljárás indulhat ellenük háborús bűntettek címén - közölte szerdán egy katonai forrás. A tilalom a tisztek nevére és fényképére is vonatkozik.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a palesztinokat segélyező ENSZ-szerv (UNRWA) egy izraeli találattól lerombolt gázai raktárépülete előtt tartott sajtótájékoztatóján botrányosnak és „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte, hogy ENSZ-épületeket ért támadás a gázai harcokban. Mélyreható vizsgálatot követelt és azt, hogy a felelősök bíróság előtt adjanak számot tettükről.

Nyolc izraeli jogvédő szervezet is azt követelte kedden a főállamügyésztől, hogy indítson vizsgálatot a hadsereg gázai övezeti magatartásáról, „tekintettel a polgári lakosságot ért támadások mértékére”.

A zsidó állam gyűjti a bizonyítékokat arra, hogy kizárólag katonai célpontokat támadott, és a Gázai övezetet uraló Hamasz iszlamista szervezetre hárítja a felelősséget a civil áldozatokért, azt hangoztatva, hogy a palesztin fegyveres csoportok szándékosan tevékenykedtek Gáza sűrűn lakott körzeteiben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik