Nagyvilág

Távozik a szlovák külügyminiszter

Távozik néhány napon belül hivatalából a szlovák külügyminiszter. Ezt maga Ján Kubis jelentette be a pozsonyi kormány szerdai ülése után.

Ma (szerdán) elbúcsúztam a kormánytól és a jövő hét elején Genfbe utazom” – mondta újságíróknak a külügyminiszter, aki december közepén jelentette be, hogy lemond tisztségéről és a jövőben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkára lesz. “Új hivatalomat január 27-én veszem át” – jegyezte meg Kubis. Kijelentette: még nem tudja, hogy ki lesz az utódja. Robert Fico kormányfő ugyan megbeszélte vele a szóba jöhető jelölteket, de a végleges döntést Kubissal még nem közölte. Kubis arra számít, hogy hivatalát január 23-án, vagy január 26-án adja át.

“Az új külügyminiszter kinevezésének dátuma még nem ismert” – reagált Kubis nyilatkozatára Silvia Glendová, a kormány szóvivője. Hozzátette: a kormányfő az új külügyminiszter nevét először a köztársasági elnökkel közli. Ivan Gasparovic több mint egy hete azt állította a közszolgálati televízióban, hogy Fico már megbeszélte vele a külügyminiszter-cserét és az új miniszter nevét már ismeri. A miniszterváltást eredetileg január 14-ére tűzték ki, de a földgázválság miatt Fico arra kérte Kubist, hogy a helyzet rendeződéséig maradjon hivatalában.

A pozsonyi sajtó azt várja, hogy Igor Slobodník karrierdiplomata lesz az új szlovák külügyminiszter. A 46 éves Slobodník az egyetem elvégzése után újságíró volt, 1992 óta dolgozik külügyi területen, jelenleg a szlovák külügyminisztérium politikai osztályának az igazgatója. Igor Slobodník angol német, francia, orosz és dán nyelven beszél. Nős, két gyermeke van. Édesapja, Dusan Slobodník irodalomtudós és politikus, a Meciar-éra egyik legbefolyásosabb, erősen magyarellenes közéleti személyisége, kulturális miniszter, illetve a parlament külügyi bizottságának az elnöke volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik