Nagyvilág

Reményt és félelmet jelent a beiktatás

A beiktatás egyszerre rendkívüli örömöt, nagy reményeket és erős félelmet jelent - írta a The Washington Post, megjegyezve, hogy Obama nagy ígéretű elnök, de kis tapasztalattal, "drukkolni fogunk sikeréért".

A USA Today azt emelte ki, hogy Obama nagy büszkeség, ígéret és gondok közepette foglalja el az elnöki hivatalt. “A mai beiktatás rendkívüli izgalmakat keltett, még az egykedvűek között is, érzékelhető az optimizmus a mély nemzeti bizonytalanságban” – fogalmazott az újság, hangsúlyozva, hogy egy korábban elképzelhetetlen dolog válik valóra az első afroamerikai elnök beiktatásával.

Obama hivatalba lépése a faji kérdés megoldásának fejlődését mutatja és azt bizonyítja, hogy Amerika továbbra is a lehetőségek országa. Az újság ugyanakkor rámutatott: a kihívások olyan hatalmasak – globális gazdasági válság, atomfegyverek terjedése, terrorizmus, két háború, klímaváltozás -, hogy a nagy várakozások könnyen végzetes csalódásba fordulhatnak.

A The Wall Street Journal a remény homályossága című szerkesztőségi cikkében arról írt: Obama nagy tehetségű elnök lesz, és hivatalba lépése olyan nagy reménnyel párosul – részben az esemény történelmi jellege, részben a gazdasági válság és a Bush-éra utáni új kezdés miatt -, mint kevés korábbi elnök esetében. A paradoxon abban rejlik, hogy Obamának a sikerhez a remény homályossága után olyan világos és sokszor nehéz döntéseket kell hoznia, amelyek legszenvedélyesebb támogatóinak sem fognak tetszeni.

Egy új elnökség mindig az ismeretlenbe való ugrást jelent és Obama üstökösként való felemelkedése még nagyobbá teszi ezt az ugrást. Nem tudni, hogy az új elnök a baloldal valódi képviselője vagy pedig egy hagyományosabb pragmatista, de a remény bátorsága azt jelenti, hogy tehetségével visszavezeti pártját a növekedés, a lehetőségek és az amerikai érdekek állhatatos védelmének politikájához – írta a The Wall Street Journal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik