Nagyvilág

Obama beiktatása – percről percre

Barack Obama letette az elnöki esküt és aláírta az első törvényt. Bush helikopterrel utazott Texasba. A díszebéden többen elájultak. A világ reményét fejezte ki, Gyurcsány levélben gratulált. Elnöki beiktatás percről percre.

2.09

Befejeződött kedden Washingtonban az elnöki beiktatási parádé, amelynek élén Barack Obama elnök a Capitoliumból a Fehér Házba utazott, és amelyen 90 szervezet képviseletében 13 ezren vonultak fel.

1.22

Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit – jelentette be kedden a washingtoni Fehér Ház.

Rahm Emanuel kabinetfőnök emlékeztetőben utasította a szövetségi intézményeket és az elnöki hivatal osztályait, hogy egyelőre ne hajtsák végre a hivatalából kedden távozott George Bush elnök kormányának utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit. A felfüggesztésnek az a célja, hogy az új kormányzat jogi és politikai szempontból is megvizsgálja az említett rendeleteket.

Ez az első – ráadásul már Obama beiktatásának napján hozott – intézkedés, amellyel a demokrata párti új elnök hivatalos formában megkérdőjelezi republikánus párti elődjének politikáját. Obama ezt a jövőben várhatóan sokkal látványosabb módon teszi majd meg.

0.48

Az Obama házaspár belépett a Fehér Házba.

0.31

Washingtonban még mindig tart az Obama tiszteletére rendezett felvonulás. A parádén különböző zenekarok, csoportok vonulnak fel az elnöki pár előtt, akik egy emelvényről nézik a rendezvényt és integetnek az őket éltető tömegnek. A ceremónia után egész éjszakán át tartó ünneplés, bulizás lesz az Egyesült Államok fővárosában.

0.01

Obama hamarosan ifjabb Martin Luther King családjával találkozik.

23.57

A Bush család megérkezett Texasba – adta hírül a CNN.

23.50

Obama és felesége még mindig a parádén vesz részt. Az elnököt éltető tömeg egy része transzparensekkel vonult fel, amelyen Obama választási programjának egyes elemei voltak feltüntetve.

23.01

Obama szívére tett kézzel nézi a Fehér Ház előtti felvonulást. Felesége tapsolva köszöntötte az elnök egykori középiskolája diákjainak zenés előadását.

22.52

Obama megérkezett a Fehér Házba. Az utcai parádé folytatódik. Az új elnök ünneplése hajnalig fog tartani.

22.35

Barack Obama “megkoronázása” alkalmából kedd este és éjszaka, egészen szerdán hajnalig Washingtonban összesen 90 beiktatási bált tartanak, ebből 10 hivatalos, Obama és a felesége mindegyiken részt vesz és rövid beszédet mond. A beiktatási ünnepségek a szerda reggeli nemzeti imával fejeződnek be.

22.33

A Fehér Ház honlapja, amely a Bush-admninisztráció “on-line bástyája” volt nyolc éven keresztül, pontosan 12.01-kor – vagyis amikortól az alkotmány értelmében új elnök hivatalba lépett – megújult. “Változás köszöntött Amerikára” – olvasható immár a nyitólapon Obama képe mellett. Hasonló gyorsasággal, mindössze néhány perces késéssel átalakult a washingtoni külügyminisztérium oldala is, amelyen már Hillary Clinton miniszterjelölt fotóját, szenátusi meghallgatásán mondott beszédének szövegét és mottóját (Cselekvő diplomácia) helyezték el.

Obama a kongresszusi fogadáson - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Obama a kongresszusi fogadáson – GALÉRIA (Fotó: MTI)


22.32

Idén több mint 1400 szervezet jelentkezett, hogy végigmasírozhasson az ünnepi menet mintegy 1,7 mérföldes (2,4 kilométeres) útvonalán, de csak több tucat jelentkezését fogadták el (a korábbi beiktatási parádékra 300-400 jelentkező volt).

A fegyvernemeket képviselő alakulatokon kívül mind az 50 szövetségi államból felvonul legalább egy zenekar; a 10 egyetemi együttes mellet ott van a Hawaii Punahou gimnázium zenekara is; ebbe a középiskolába járt Obama.

Az első szervezett beiktatási parádéra 1809-ben, James Madison hivatalba lépésekor került sor. A legnagyobb és legpompásabb menet Dwight Eisenhower elnök nevéhez kötődik: a 4 és fél óráig tartó 1953-as parádén 73 zenekar, továbbá lovak és elefántok vettek részt. A parádé csak egyszer maradt el, Ronald Reagan 1985-ös beiktatásakor, a mostoha időjárási viszonyok miatt. Ezúttal 217 ló vonul végig a Pennsylvania sugárúton.

22.09

Barack és Michelle Obama, illetve Joe Biden és felesége pár percre kiszálltak a limuzinból, és gyalog haladtak a Fehér Ház felé. A kordonon kívül hatalmas éljenző tömeg üdvözli az új elnököt.

21.45

Megkezdődött kedd délután Washingtonban az elnöki beiktatási parádé, amelynek élén Barack Obama elnök a Capitoliumból a Fehér Házba utazik, és amelyen 90 szervezet képviseletében 13 ezren vonulnak fel.

A vasárnap kezdődött négynapos beiktatási ünnepségsorozat két fő eseménye az eskütétel, majd a beiktatási parádé a Pennsylvania sugárúton. A példátlan biztonsági intézkedések mellett megrendezett parádéra 2 millió embert vártak.

A fegyvernemeket képviselő alakulatokon kívül mind az 50 szövetségi államból felvonul legalább egy zenekar; a 10 egyetemi együttes mellett ott van Obama középiskolája, a Hawaii Punahou gimnázium zenekara is.

21.41

Argentína arra hívta fel az új amerikai elnököt, hogy alakítson ki “új viszonyt” Latin-Amerikával. Sergi Massa elnöki kabinetfőnök reményét fejezte ki, hogy új fejezet nyílik az Egyesült Államok és Latin-Amerika kapcsolataiban, és Obamát a régió nagy reményének nevezte.

Budapesten is Obama beiktatását ünnepelték - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Budapesten is Obama beiktatását ünnepelték – GALÉRIA (Fotó: MTI)


21.40

A remény új hangjának nevezte Obamát gratuláló levelében Nelson Mandela egykori dél-afrikai államfő, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem hőse, aki az új amerikai elnök beiktatását Dél-Afrika demokratikus átalakulásához hasonlította.

21.39

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter szerint “ha Obama a helyes utat választja, és a múltat maga mögött hagyja, véget vet az ellenségeskedésnek és a hegemóniatörekvéseknek, és nem ismétli meg a korábbi hibákat, nem lesz ellenségeskedés”. Mahmúd Ahmadinezsád korábban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az Obama által hangoztatott változás bekövetkezik, és létrejön a tiszteleten és barátságon alapuló közeledés, “ezt melegen üdvözölni fogjuk”.

Obama aláírása az első törvényen - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Obama aláírása az első törvényen – GALÉRIA (Fotó: MTI)


21.38

Simon Peresz izraeli államfő kijelentette, hogy Obamának mint “nagy elnöknek” a békéért és a terrorizmus ellen kell küzdenie, javítania kell a környezet állapotán, és a fiatal nemzedékeknek jobb jövőt kell kínálnia. Mindenki azt reméli, hogy Obama “jóakarattal és párbeszéddel” békés megoldást hoz a Közel-Keleten minden érintett félnek – mondta Peresz.

21.37

José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök szerint Obama beiktatási beszéde “nagyon pozitív” volt, és reményt adott arra, hogy egy igazságosabb nemzetközi rend jöhet létre, és a párbeszéd és a béke teret nyerhet a konfliktusokban.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő, a G8 csoport soros elnöke arra hívta fel az új amerikai elnököt, hogy közösen szálljanak szembe a nagy kihívásokkal: a pénzügyi válsággal, a közel-keleti és az afganisztáni helyzettel.

21.36

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti könnyebb párbeszédet, valamint határozottságot kívánt az új amerikai elnöknek beiktatása alkalmából kedden Mirek Topolánek cseh kormányfő, az EU soros elnöke – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója. Topolánek továbbá azt kívánta Obamának, hogy legalább részben sikerüljön megvalósítania mindazt, amit eltervezett. Csehország szívesen venné, ha Obama részt venne az EU nem hivatalos energetikai és klímavédelmi csúcstalálkozóján, amely Prága tervei között szerepel – közölte Topolánek a cseh uniós elnökség honlapján.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában partnerséget ajánlott Obamának a globális problémák megoldásában. Mint mondta, “az előttünk álló kihívások nincsenek tekintettel a nemzeti határokra”.

21.30

Nicolas Sarkozy francia elnök azt írta Obamának, alig várja, hogy az új amerikai elnök munkába álljon, s hogy Franciaország kéz a kézben akar együtt dolgozni barátjával és szövetségesével, Amerikával. Gordon Brown brit miniszterelnök kedd esti nyilatkozatában szoros együttműködést ajánlott Obamának, aki “új fejezetet” jelent az amerikai és a világtörténelemben. “Nemcsak az első fekete elnök, hanem nagy elszántsággal lát hozzá a világ problémáinak megoldásához”.

21.25

A konvoj elindult a Fehér Házba. Az Obama házaspár az elnök új, neki tervezett limuzinjában utazik. A menet lépésben halad.

21.21

Horst Köhler német államfő gratulált Obamának, és mielőbbi németországi látogatásra hívta meg őt. “Németország különösen közelinek érzi magához az Egyesült Államokat. Hogy idén mi németek a szabadságot és a német egységet ünnepelhetjük, egészen különleges módon amerikai barátainknak és partnereinknek köszönhetjük ” – írta táviratában. Angela Merkel német kancellár kedden az ARD televízió reggeli magazinjában kijelentette: “Remélem, hogy együttműködésünkre az lesz a jellemző, hogy meghallgatjuk egymást, és döntéseinket azon az alapon hozzuk meg, hogy egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani a világ problémáit, hanem azt csak együtt tehetjük meg”.

21.19

Obama és Biden feleségeikkel hamarosan elindulnak a Fehér Házba. Előtte azonban a Capitolium lépcsőjéről díszszemlét tartanak.

21.17

Tovább erősödhetnek az amerikai-magyar kapcsolatok az Obama-adminisztráció alatt – mondta amerikai nagykövet. A nagykövetség fogadását megelőzően humanisták, utána a Hungary for Obama társaság ünnepelte az új elnököt a diplomáciai képviselet előtti téren.

Magyarország és az Egyesült Államok között már most is rendkívül erős a kapcsolat, de mindig megvan az esély arra, hogy ezeket még erősebbé tegyük. Szerintem az Obama-adminisztráció is erre törekszik – mondta April H. Foley az elnöki beiktatás alkalmából tartott fogadáson.

Az Egyesült Államok a jövőben is sokat dolgozik majd azért, hogy erős kapcsolata legyen Magyarországgal. Magyarország fontos szövetséges, fontos barát – tette hozzá.

21.15

Két szenátor, Robert Byrd és Ted Kennedy is összeesett kedden a Capitoliumban megtartott ünnepi beiktatási ebéden – jelentette a Fox News és a CNN hírcsatorna.

A korábban agydaganattal operált 76 éves Kennedy szenátort kerekes székben tolták ki az ebédről, miután görcsös rángatózás után összeesett. A szenátort kórházba szállították.

A 91 éves Byrd szenátort szintén el kellett szállítani. Irodája később azt közölte, hogy a szenátor jól van. Az újonnan beiktatott Barack Obama elnök és az ebéd részvevői azonnal imádkoztak a szenátorokért.

20.55

Barack Obama elnök a Kongresszusban tart beszédet. A közönség soraiban látni republikánus riválisát, John McCaint is feleségével, Cindyvel.

20.32

Obama jelenleg a Kongresszusban ebédel. Innen a Fehér Házba megy konvoja.


Obama a helikopterig kísérte Bush-t - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Obama a helikopterig kísérte Bush-t – GALÉRIA (Fotó: MTI)


20.18

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált Barack Obamának beiktatása alkalmából: ebben a nyílt párbeszéd és szoros együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.

19.03

Barack Obama első elnöki aktusaként aláírta a minisztereinek kinevezését a törvényhozásnak otthont adó Capitolium épületében.

19.02

Egy lehetséges fenyegetés ügyében vizsgálódnak az amerikai biztonsági szolgálatok: ez a fenyegetés Barack Obamára leselkedne a beiktatása napján – közölte kedden, röviddel az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása előtt az amerikai belbiztonsági hivatal.

Az értesülés nagyon homályos és nagyon kevéssé megbízható, a hatóságok mégis utánajárnak – mondta Russ Knocke, a tárca szóvivője. Barack Obama stábját tájékoztatták az értesülésről.
A beiktatási ünnepség továbbra is nyilvános, de arra kérték a résztvevőket, hogy legyenek éberek. A minisztérium megítélése szerint az általános biztonsági kockázatot nem fokozta az értesülés.

Obama elbúcsúzik Bush-tól - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Obama elbúcsúzik Bush-tól – GALÉRIA (Fotó: MTI)


19.01

A kedden a New York-i részvénypiacok erős veszteségben maradtak a kereskedés félidejénél is, a tőzsde DJIA mutatója 200 pont, a Nasdaq piac composite indexe 50 pont körüli veszteségben állt, azaz a veszteség 2,5-3 százalékos volt. A jelentések szerint a cégek eredményadataival kapcsolatos pesszimista várakozás mellett a piacon a bankok rossz kilátásait látják a befektetők, még a Royal Bank of Scotland hétfői páratlanul nagy, 40 milliárd dollárt meghaladó veszteségjelentése után.

18.53

George W. Bush feleségével felszálltak a Marine One helikopter fedélzetére, hogy visszautazzanak Texasba. A helikopter most “Executive One” névre lett átkeresztelve, hiszen a Marine One-nak csak akkor szólítják, ha az amerikai elnök van a fedélzetén, Bush pedig hivatalosan már elhagyta a posztot. A búcsúzáskor Michelle Obama megölelte az egykori elnököt. Az Obama-házaspár a Biden-házaspárral lépcsőjéről figyeli, ahogy felszáll a helikopter.

18.52

Dick Chaney korábbi alelnök tolószékben hagyta el a Fehér Házat.

18.50

Obama és Bush elbúcsúznak. Itt már várja a Bush családot a helikopter, amely Texasba szállítja őket.

18.48

Bush és Obama megérkeztek a Fehér Házba.

18.43

A tömeg oszlani kezd a térről. A CNN helyszíni tudósítása szerint a helyszínen van Bill Clinton feleségével, az új külügyminiszter Hillary Clintonnal, és John Kerry korábbi demokrata elnökjelölt is, aki 2000-ben alulmaradt Bush-sal szemben.

18.41

George W. Bush, aki nyolc éves regnálás után távozott az elnöki posztról, hamarosan otthonába, Texasba repül.

18.40

Obama elődjével, Georg W. Bush-sal elhagyja az ünnepség pódiumát.

18.38

Az amerikai haditengerészek kórusa elénekli az Egyesült Államok Himnuszát. Barack Obama és családja hangosan énekelnek velük a nemzeti lobogó felé fordulva.

18.30

Elisabeth Alexander amerikai költőnő köszönti az új amerikai elnököt.

18.15

Köszönöm mindenkinek, aki áldozatot hozott azért, hogy ez a pillanat elérkezhetett, és köszönöm Gerorge W. Bushnak, aki a nemzetet szolgálta – jelentette ki Obama.

Minden beiktatás után nehézségek következnek, a gazdaság súlyos állapotban van, egyre többen vesztik el állásukat, és amerre csak nézünk, tennivalók sokasága vár – jelentette ki. De nemzetünk készen áll a növekedésre, az előrelépésre, harcban állunk a gyűlölettel és az erőszakkal szemben. Ezen a napon azért gyűltünk össze, mert a félelem helyett a reményt választottuk. Eljött az idő, hogy végrehajtsuk azt az álmot, amelyet elődeink is követtek, az egyenlőség és szabadásg jegyében.

Visszautasítjuk, hogy döntenünk kelljen a biztonságunk és a szabadságunk között. Az Egyesült Államok minden olyan embernek a barátja, fajra és nemre való tekintet nélkül, aki a szabadságot és a békét a legfontosabb értéknek tartja – mondta.

Obama letette az esküt - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Obama letette az esküt – GALÉRIA (Fotó: MTI)

18.10

Barack Obama megtartja első elnöki beszédét a Capitoliumhoz gyűlt több millió ember előtt.

18.05

Barack Obama letette az esküt. A szöveget az elején elrontotta, a második mondatnál meg kellett állnia, de kijavította.

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Obamának a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen. Obama az eskütételkor arra a bibliára helyezte kezét, amelyet elődje, a rabszolgaság intézményének Amerikában véget vető 16. elnök, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet elnöki beiktatási ünnepségen azóta sem használtak.

A bibliát a hivatalba lépő elnök felesége, Michelle Obama tartotta. Az eskütétel után Obama elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

Az Obama-család a beiktatások - GALÉRIA (Fotó: MTI)

Az Obama-család a beiktatások – GALÉRIA (Fotó: MTI)

17.54

Joe Biden leteszi az alelnöki esküt többmilliós tömeg előtt. Az eskü szövegét John Paul Stevens, a legfelsőbb bíróság elnökének helyettese mondja előre Bidennak.

A hagyomány szerint először mindig az alelnök teszi le az esküt, arra az esetre, hogy az elnök helyébe léphessen, ha ez utóbbival történik valami. Barack Obama megválasztott elnök beiktatása néhány perccel követi Biden eskütételét. Az amerikai alkotmány 20. kiegészítése értelmében az elnökök mandátuma január 20-án helyi idő szerint délben fejeződik be, illetve kezdődik.

17.34

Egy Barack Obamára leselkedő lehetséges fenyegetés ügyében vizsgálódnak az amerikai biztonsági szolgálatok – közölte kedden, röviddel az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása előtt az amerikai belbiztonsági hivatal.

Az értesülés nagyon homályos és nagyon kevéssé megbízható, a hatóságok mégis utánajárnak – mondta Russ Knocke, a tárca szóvivője. Barack Obama stábját tájékoztatták az értesülésről.
A beiktatási ünnepség továbbra is nyilvános, de arra kérik a résztvevőket, hogy legyenek éberek.

17.32

Több százezres tömeg előtt elkezdődött Washington belvárosában az a történelmi beiktatási ünnepség, amelynek során az eskütétel után hivatalba lép Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke. Ő egyben az első afroamerikai, aki erre a posztra került.

Az eseményen Rick Warren evangéliumi tiszteletes, a kaliforniai Saddleback Egyház lelkésze mond bevezető imát, majd Aretha Franklin, a 21 Grammy-díjat elnyert énekes, a soul királynője fog énekelni. Először Joe Biden megválasztott alelnököt iktatják be hivatalába, majd Barack Obama teszi le az elnöki esküt a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen.

17.17

Megérkezik a helyszínre Bill és Hillary Clinton, idősebb George Bush és neje, valamint Carter elnök. A vendégek elfoglalják a helyüket a számukra kijelölt helyen.

17.00

XVI. Benedek pápa arra hívta fel kedden, beiktatása napján az Egyesült Államok új elnökét, hogy legyen a megértés, az együttműködés és a béke előmozdítója a népek között.

Barack Obamának küldött táviratában a katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy új elnökének vezetése alatt az amerikai nép vallási és politikai örökségében rátalál azokra a lelki és erkölcsi értékekre, amelyek nélkülözhetetlenek egy “szabad és igazságos társadalom” felépítéséhez. Mint írta, imádkozik azért, hogy Isten adjon neki bőségesen bölcsességet és erőt feladatai teljesítéséhez.

“A mostani időkben a világon sok fivérünk és nővérünk vágyódik arra, hogy megszabaduljon a szegénységtől, az éhségtől és az erőszaktól” – írta a pápa, hozzáfűzve: figyelni kell a szegényekre, a kitaszítottakra, az éhezőkre és azokra, akiknek “nincs hangjuk”. Barack Obama tavaly novemberben, megválasztását követően telefonon beszélt a pápával.

Óriási tömeg Washington főterén a beiktatás napján (fotó: MTI/EPA)

Óriási tömeg Washington főterén a beiktatás napján (fotó: MTI/EPA)

16.55

Azt várjuk az új amerikai elnöktől, hogy Európát egyenrangú félként kezelje – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a türingiai kormány ülésén Európa biztonságpolitikájáról tartott előadást Erfurtban. Orbán kulcskérdésnek nevezte azt, hogy sikerül-e Európának fenntartania a stratégiai partnerséget az Egyesült Államokkal. “Sürgősen magunk mögött kell hagyni azokat a rossz ízű megjegyzéseket, amelyeket az előző amerikai kormányzat terjesztett el a világon” – tette hozzá.

16.50

Obama a jelenről fog beszélni, valamint arról a szellemről, amely szükséges ahhoz, hogy a nemzet kijuthasson a válságból, méghozzá erősebb és egységesebb állapotban – közölte előzetesen Nick Shapiro, a megválasztott elnök szóvivője. Az eskütétel után, helyi idő szerint délben Obama elmondja beiktatási beszédét.

A beiktatást követően az új elnök és alelnök kikísérik elődeiket a Capitoliumból a keleti oldalon. Obama ezután ünnepi ebéden vesz részt a Capitolium szobortermében, majd elindul az elnöki beiktatási parádé – mondta a szóvivő. Kedd este és éjszaka, egészen szerdán hajnalig Washingtonban összesen 90 beiktatási bált tartanak, ebből 10 hivatalos, Obama és a felesége mindegyiken részt vesz és rövid beszédet mond.



A beiktatás napjára feldíszítették az üzleteket (fotó: Wallenstein V. Róbert)

A beiktatás napjára feldíszítették az üzleteket (fotó: Wallenstein V. Róbert)

16.30

Charles Blake Los Angeles-i püspök megáldotta Obamáékat, és azt kérte, hogy a két elnöki mandátumot megerősödve fejezhessék be. (Ezzel megelőlegezte, hogy Obama nyer a 2012-es választáson is.) Egy másik tiszteletes, Joel Hunter a hivatalba lépő elnök teljes nevét használva Barack Hussein Obamának kért áldást.

Az istentisztelet után a leendő elnöki és alelnöki pár a Fehér Házba utazott, ahol George Bush elnökkel és a first ladyvel együtt kávéztak. A kávézás szintén zárt körben, a sajtó jelenléte nélkül zajlott.Az elnöki rezidenciáról – amelytől az elnöki pár búcsút vesz és Bush a hagyomány szerint rövid, személyes hangú levelet hagy utódának – együtt mennek a Capitoliumhoz, ahol annak nyugati oldalán előbb az alelnököt, majd az elnököt iktatják be hivatalába.

16.20

Százezrek gyülekeztek Barack Obama megválasztott elnök beiktatása előtt több mint két órával Washington belvárosában, egyes hírtévék milliós tömeget emlegettek.

Obama és felesége, valamint Joe Biden megválasztott alelnök és neje reggel – a hagyományoknak megfelelően – zárt körű istentiszteleten vett részt. A Fehér Ház közelében levő Szent János episzkopális templomnál a leendő elnököt éljenzők csoportja fogadta. Az Obama- és a Biden-párt üdvözlő Luis Leon tiszteletes elmondta, hogy James Madison (1809-1817) óta minden elnök legalább egyszer részt vett istentiszteleten az episzkopális templomban.

15.50

Néhány órával Barack Obama megválasztott amerikai elnök ünnepélyes beiktatása előtt a magyar, az orosz, az ukrán és a lengyel vezetés egyaránt annak a reményének adott hangot, hogy erősödnek kapcsolataik az új amerikai kormányzattal.

15.00

A vezető amerikai hírtelevízió, a CNN “rendkívüli hírhelyzetet” hirdetett ki Obama történelmi beiktatásának napjára a közvetítést nehezítő nagy hideg és a várható hatalmas tömeg miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik