Nagyvilág

Irán gázt ajánlott az uniónak

Irán kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Unióval az energiaügyi kapcsolatok szorosabbra fűzéséről . Akár gázt, akár olajat is adna az uniónak, de tranzitországként is szívesen vállalna szerepet.

Mehdi Szafari az Európai Parlament képviselői előtt arról beszélt, hogy Teherán akár gáz- akár olajforrásként, de tranzitországként is hasznos lehetne az uniós országoknak. “Készek vagyunk a párbeszédre” – mondta az iráni diplomata, akinek brüsszeli látogatása időben egybeesett az orosz-ukrán gázvita lezárultával, amikor is Brüsszelben mindenki a “tanulságok levonásáról”, az energiabeszerzési források diverzifikálásának szükségességéről beszél.

Oroszországot kikapcsoló alternatíva

Az EU-ban minden korábbinál több szó esik most a Nabucco gázvezeték tervéről. E vezetéken közép-ázsiai gázt szállítanának a tervek szerint Törökországon át az EU-ba, vagyis nem egyszerűen Ukrajnát elkerülő, de attól még orosz gázt szállító csőről lenne szó, mint a balti térségben tervezett Északi áramlat, illetve a balkáni Déli áramlat esetében, hanem Oroszországot kikapcsoló alternatíváról.

A Nabuccóval kapcsolatban az egyik fő gond azonban az, hogy hallatlanul nehéz kötelezettségvállalást kipréselni olyan közép-ázsiai országokból, mint amilyen például Azerbajdzsán. Ott ugyanis az oroszok is bejelentkeztek, szívesen megvennék jó áron az azeri gázt. Egyelőre tehát nem tudni biztosan, honnan lenne gáz a Nabuccóban, ha a vezetékrendszert megépítenék.

Politikai kérdések

Technikai szempontból kézenfekvő megoldásnak látszana Irán. E tekintetben azonban politikai gondok merülnek fel. Az EU az Egyesült Államokkal együtt súlyos aggodalmakat táplál az iráni nukleáris programmal kapcsolatban, és a most leköszönő amerikai kormányzat rakétatelepítési programot kezdeményezett Európában, az esetlegesen, idővel majd fenyegetést jelentő iráni rakétaveszélyre hivatkozva.

Diplomaták szerint az amerikaiak mindeddig “intették” Európát attól, hogy iráni gáz importját irányozza elő a Nabucco révén. Nem tudni, hogy az új amerikai kormányzat hivatalba lépésével ebben lesz-e változás.

Ankara keresztbe tehet a Nabuccónak

A Nabuccóval kapcsolatban azonban, bár még meg sem építették, újabb gond merült fel a minap. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök – brüsszeli tárgyalásai előtt – úgy nyilatkozott, hogy ha az EU továbbra sem ad zöld utat a török EU-csatlakozási tárgyalások energia témafejezetének megvitatásához, akkor Ankara megvonhatja a támogatását a Nabucco-tervtől.

A José Manuel Barrosóval folytatott négyszemközti megbeszélés után ugyan Erdogan már azzal állt az újságírók elé, hogy Törökország “szakadatlanul” támogatja a Nabuccót, uniós kommentátorok mégsem siklottak át az eredeti kijelentés fölött, és úgy vélekednek, hogy ezzel a törökök “az EU potenciális nabuccós Ukrajnájaként jelentkeztek be”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik