Nagyvilág

Obama miatt kivonul Izrael

Kairóba hívta külön-külön tárgyalásokra Izrael és a palesztin csoportok képviselőit Egyiptom, amely a tartós gázai övezeti tűzszünet érdekében próbál közvetíteni a szembenálló felek között - közölte hétfőn egy egyiptomi diplomáciai forrás.

A neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztségviselő a MENA félhivatalos hírügynökségnek elmondta, hogy a meghívás csütörtökre szól. A tisztségviselő arra nem tért ki, hogy a meghívottak válaszoltak-e a tárgyalási ajánlatra.

Az újabb tárgyalások célját abban jelölte meg, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a tűzszünet megszilárdítása érdekében, valamint megszerezzék a szembenálló felek határozott beleegyezését az egyiptomi tűzszüneti terv megvalósításába. Az egyiptomi terv egyebek mellett a Gázai övezet izraeli zárlatának felszámolását is előirányozza.

Kivonulnak?

Az izraeli hadsereg az új amerikai elnök keddi beiktatásáig kivonul a Gázai övezetből – közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő izraeli tisztségviselők.

Ez az első hivatalos közlés a kivonulás időpontjáról azóta, hogy Izrael szombaton egyoldalúan tűzszünetet vállalt a gázai konfliktusban. Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap este Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában csak annyit közölt, hogy Izrael “mielőbb” ki akar vonulni az övezetből.

A kivonulás időzítése összefügghet azzal, hogy Izrael problémamentessé akarja tenni az Egyesült Államokkal fennálló viszonyát Barack Obama új elnök hivatali idejének kezdetére. Az izraeli erők már szombaton elkezdték a kivonulást.

Szombati pihenő

Izrael szombat este egyoldalú tűzszünetet hirdetett, vasárnap hajnalban pedig leállította 22 napja tartó, több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelő gázai övezeti offenzíváját. A hadműveletek célja többek között az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése volt. Az izraeli hadsereg vasárnap Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonult ki. A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom és szövetségesei vasárnap szintén tűzszünetet hirdettek ki egy hétre.

Az övezetben hétfőre virradóra már második éjszaka tartott a fegyvernyugvás. Egy izraeli katonai szóvivő úgy nyilatkozott, hogy minden csendes, egész éjszaka nem tapasztaltak semmilyen mozgolódást.

Egyiptom, amely az előző, tavaly decemberben megszakadt tűzszünet ügyében is közvetített a szembenálló felek között, a Sarm-es-Sejkben vasárnap rendezett nemzetközi mini-csúcsértekezleten megkapta európai és mérsékelt arab országok támogatását a tartós fegyvernyugvást célzó tervéhez.

Irán győzelemről beszél

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök úgy értékelte hétfőn, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet legyőzte Izraelt a gázai övezeti háborúban, és üdvözölte “sikerét”.

A politikus telefonon beszélt Háled Mesaallal, a radikális szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetőjével. A beszélgetésben biztatta a szervezetet, hogy folytassa ellenállását.

Úgy vélekedett, ez csupán a győzelem kezdete, amely kitartó küzdelemmel teljes diadallá válik. Nyomást kell gyakorolni a cionista rendszerre annak érdekében, hogy megnyissa a határátkelőhelyeket – mondta. Felszólította az iszlám országok kormányait, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel.
Izrael és a palesztin iszlamista szervezetek külön-külön hirdettek tűzszünetet a Gázai övezetben a hétvégén. Az izraeli csapatok a 22 napos hadműveletüket követően megkezdték kivonulásukat az övezetből. Egészségügyi források szerint az offenzívának legalább 1300 palesztin halálos áldozata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik