Nagyvilág

Izraelt háborús bűnökkel vádolhatják

Az izraeli hadsereg arra számít, hogy palesztinbarát szervezetek háborús bűnök vádjával perek sorozatát indítják majd Izrael ellen a gázai övezeti offenzívának a palesztin lakosságot és vagyontárgyaikat sújtó következményeiért.

A Háárec című izraeli újság hétfői beszámolója szerint nemzetközi jogi és katonai kérdésekben jártas szakértői csoportok alakulnak, amelyek adatokat gyűjtenek minden egyes házról, amelyet az izraeli Öntött Ólom hadművelet során támadás ért.

Az összegyűjtendő információkkal, egyebek között videofelvételekkel, azt igyekeznek majd bebizonyítani, hogy a célpontok kiválasztása a nemzetközi jog és a hadviselés szabályai szerint teljesen jogszerű volt. Ebből a szempontból még a polgári létesítmények elleni támadások is jogszerűek, ha ott, vagy környezetében harcok folytak vagy abban fegyvereket, lőszert tároltak, illetve aknazárral vették körül. Az izraeli hadsereg saját igazának bizonyításaként említi azt, hogy a Gázai övezet felett rendszeresen röplapokat szórtak ki, amelyben félórával a támadás előtt felszólították a lakosságot ingatlanjaik elhagyására. Ilyen felhívásokat közöltek a palesztin rádióadók hullámsávján, de még telefonon is.

Izraelben általában úgy vélik, hogy a történtekért a Hamasz iszlamista palesztin szervezet hibáztatható, amely másfél évvel ezelőtt magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben. Ehud Olmert izraeli kormányfő európai vezetőkkel találkozva egy vacsorán hangoztatta: sajnálja és fájdalmat érez a Gázai övezet békés lakosságát ért veszteségek miatt, mert ők nem követtek el terrorakciókat, csupán túszai voltak a Hamasz gyilkosainak.

Izraelben ugyanakkor attól tartanak, kénytelenek lesznek beleegyezni abba, hogy nemzetközi vizsgálat tárja fel a civilek halálának a körülményeit. Számos tisztet és tábornokot vádolhatnak majd meg ennek alapján háborús bűnökkel, mint ez hét évvel ezelőtt történt a Ciszjordániában végrehajtott izraeli hadműveletet követően. Sok akkor szolgáló katona kerüli a mai napig, hogy európai országban utazzon. Az is várható, hogy kárt szenvedetett palesztinok magánvádas pereket indítanak.

A Háárec cikkében idézett egy minisztert, aki kijelentette: miután ismertté válik a Gázai övezetben keletkezett károk mértéke, már nem töltheti szabadságát Amszterdamban, legfeljebb Hágában, a nemzetközi bíróságon. Az nem volt világos, hogy a miniszter viccelt vagy komolyan gondolta mondandóját – írta a lap.

Előzetes adatok szerint a Gázai övezet elleni háromhetes izraeli hadműveletben legalább 1300 palesztin meghalt, ötezer megsebesült. Az izraeli hadsereg adatai szerint a halálos áldozatok közül ötszáz volt a palesztin harcosok száma. Izraeli részről pedig tíz katona és három polgári személy vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik