Nagyvilág

Irán felszámolt egy amerikai kémhálózatot

A teheráni kormány felszámolt egy amerikaiak támogatta kémhálózatot, amely az ország iszlám rendszerének megdöntésére tört - közölte hétfőn az iráni állami televízió egy meg nem nevezett hírszerzési tisztségviselőre hivatkozva.

A tisztségviselő – a hírszerzési minisztérium kémelhárítási osztályának vezetője – elmondta, hogy a hálózat fő tagjait azonosították és őrizetbe vették. Annyit tett még hozzá, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 32 millió dollárt költött az összeesküvésre.

A hivatalos Fars hírügynökség szombaton azt jelentette, hogy egy teheráni bíróság börtönbüntetésre ítélt négy iránit, akik – az amerikai külügyminisztérium és a CIA támogatásával – a kormányt próbálták megdönteni. Az osztályvezető közlése szerint köztük van két iráni orvos, Aras és Kamjár Alej. A két fivér külföldön is ismert az AIDS-vírus elleni küzdelméről, és tavaly júniusi letartóztatásukról amerikai civilszervezetek számoltak be egy hónappal később.

„A szóban forgó négy személy volt a kulcsfigura, akik tudatosan együttműködtek az amerikai hírszerzés térségbeli illetékeseivel, és maradéktalanul teljesítették minden kérésüket” – folytatta az osztályvezető. Mint mondta, „olyan embereknek, mint William Burns (amerikai külügyi államtitkár), Goli Ameri (oktatási és kulturális ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes), Ramin Azgar (az Egyesült Államok dubaji konzulátusának alkalmazottja) és más, az amerikai hírszerző szolgálatokkal kapcsolatban álló személyeknek közvetlen szerepük volt a tervben”.

A 32 millió dolláros költségvetéssel működő csoport feladata az volt, hogy „társadalmi válságokat szítsanak, tüntetéseket szervezzenek, és beavatkozzanak az etnikai kérdésekbe” – mondta a minisztériumi vezető, aki „pénzügyi és erkölcsi bűncselekményekkel” is vádolta a résztvevőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik