Nagyvilág

35 szó köti Obamát

Harmincöt szó. Mindössze ennyiből áll a megválasztott elnök esküszövege, amivel Barack Obama hivatalosan is az Egyesült Államok negyvennegyedik elnöke lesz január 20-án, kedden, helyi idő szerint déli 12 órakor. A ceremóniára – amely az elmúlt két évszázad során folyamatos változásokon ment keresztül – Washingtonba becslések szerint legalább hárommillió ember fog érkezni.

A legelső amerikai elnök, George Washington beiktatását még New York városában tartották április 30-án, 1789-ben. A később elengedhetetlen bibliát is csak kapkodva, egy közeli templomból tudták annak idején beszerezni az első beiktatási ceremóniára.

Az akkor összeült képviselők még azon is tanakodtak, hogy az eskütétel alatt ülve vagy állva maradjanak. Végül az utóbbi mellett döntöttek, új elnökük pedig a történelmi esemény után táncra is perdült, és beszédet intézett az egybegyűltekhez.

Áldozatot is szedett a januári beiktatás

Thomas Jefferson az első elnök, aki a nagy elődről elnevezett fővárosban lett az Egyesült Államok vezetője. Döntése alapján a ceremónia után a Fehér Házban bárki köszönthette az új elnököt. Ez a lépése azonban később komoly gondot okozott Andrew Jackson elnöknek, akit a feldühödött és türelmetlen polgárok elől az ablakon át kellett kimenekíteni.

William Henry Harrison 1841-ben lovon érkezett és távozott a beiktatási ceremóniára – amit már egy alkotmányos kiegészítés után március 4-én, később január 20-án tartottak. Ő azonban a nagy hidegben tüdőgyulladást kapott és egy hónap múlva elhunyt.

Theodore Roosevelt volt az első, aki kocsiban ment a beiktatásra, míg Lyndon B. Johnson az elnöki különgépen, az Air Force One fedélzetén tette le az esküt nem sokkal John F. Kennedy meggyilkolása után. Ronald Reagant 1985-ben, a nagy hidegre való tekintettel inkább a Fehér Házban iktatták be. Ezután első cselekedete egy érmefeldobás volt, amely a kezdőcsapat felől döntött az amerikai futball-liga döntőjében, a Super Bowlban.

Már 19-én kezdődik a ceremónia

A mostani beiktatás már – nem hivatalosan – az előző napon elkezdődik. Január 19-én tartják ugyanis a nemzeti ünnepnapnak nyilvánított Martin Luther King-napot. Ekkor Barack Obama és Joe Biden közösségi munkán vesznek részt Washingtonban, hasonlóra biztatva amerikaiak milliót is. Másnap reggel közös istentiszteleten vesznek részt.

Évszázados tradíció a beiktatás (Forrás: FN)

Évszázados tradíció a beiktatás (Forrás: FN)

Később a regnáló és a megválasztott elnök egy autóban érkeznek a Capitolium nyugati lépcsőjéhez, akiket követnek családtagjaik és egyéb meghívott vendégek. Az első hivatalos program Joe Biden alelnök beiktatása lesz. Ezután az ötszörös Oscar-díjas – többek között a Csillagok háborúja és az Indiana Jones filmek zenéjét is szerző – John Williams zenei felvezetőjével elfoglalja helyét a pódiumon a főszereplő, Barack Obama.

Obama, aki az Abraham Lincoln által használt Bibliára helyezve kezét mondja el azt a bizonyos harmincöt szót, így lesz pontban déli 12 órakor az Amerikai Egyesült Államok negyvennegyedik elnöke. A hagyományokat folytatva első elnöki tetteként beiktatási beszédet intéz az amerikai néphez.

„A beszédnek össze kell foglalnia az elkövetkező négy évben elérendő célokat” – fogalmazta meg Ted Sorendsen, Kennedy elnök beszédírója egy újságírói kérdésre még 1997-ben. A gazdasági világválság, az emelkedő munkanélküliség különösen sújtja az Egyesült Államokat, így prognosztizálható, hogy a beszéd nagy része ezen bajok orvoslásáról fog szólni.

Tíz bálba kell elmennie

A beiktatási beszéd után Obama elnök elődjét elkíséri a Capitolium keleti oldalán várakozó elnöki helikopterhez, amely hazaszállítja a volt elnököt és családját. Ezzel veszi a kezdetét a beiktatási parádé, ahol zenekarok, katonai egységek, fiatalok – köztük az Obama által felkért, korábbi gimnáziumából érkező csoport a Hawaii-szigetekről – ünneplik az ország új államfőjét.

A hivatalos program alapján tíz beiktatási bálon vesz részt Obama és felesége. Washingtonban azonban ennél jóval több bulit tartanak, amit jelez, hogy a város szórakozóhelyei négy éjszakán át egészen reggel öt óráig lehetnek nyitva egy nemrég hozott rendelet alapján.

Az előrejelzések szerint hárommillió embert vonz a ceremónia, ami így komoly közlekedési és biztonsági intézkedéseket igényel. Ennek elkerülésére a város nyolc metrókocsis szerelvények indítását tervezi, a Washington Post pedig sms-ben és e-mailben folyamatosan tájékoztat a közlekedési útvonalakról. A hatóságok felhívták a résztvevők figyelmét, hogy senkinél nem lehet táska, de még bizonyos méretűnél nagyobb plakát sem. A hotelek, kapacitás híján képtelen lesznek megbirkózni a vendégsereggel, így a washingtoniak több százdolláros áron adják ki szobáikat a történelmi napra.

Pókember is készül a beiktatásra

A Marvel képregénykiadó exkluzív beiktatási példánnyal lepi meg olvasóit. A Pókember kalandjainak eme különleges darabja Obama köré „szövi”történetet, akit a szuperhős menekít meg. Cserébe csupán annyit kér az elnöktől, hogy hadd legyen az ő képe a zöldhasú bankókon.

A beiktatás főpróbái sikeresek voltak, bár az Obamát „játszó” katona mindössze huszonhat éves, így kilenc évvel elmarad az alkotmányban előírt minimális elnöki kortól. Kedden az igazi előadás kezdődik el délben, a Capitolium nyugati oldalán. Az Ovális Irodában a már elnök Obamát a gazdasági válság megoldandó problémái, az iraki és afganisztáni háború mellett egy lista is várja majd. Ezen azt a névsort olvashatja, akiknek Bush elnök – élve alkotmányos jogával – megkegyelmezett utolsó elnöki óráiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik