Nagyvilág

Törökország nem szakít Izraellel

Törökországnak nem áll szándékában felfüggeszteni Izraellel való kapcsolatait annak ellenére, hogy Ankara keményen bírálja a gázai offenzívát.

Ali Babacan török külügyminiszter, akinek szavait az Anadolu török hírügynökség idézte, ugyanakkor kételyeit hangoztatta a tervezett egyoldalú izraeli tűzszünettel kapcsolatban.

“Fontosnak tartjuk, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak. Megszakítani a kapcsolatokat Izraellel a populizmus nevében, vagy hogy a kedvében járjunk bizonyos köröknek, káros lenne a térség számára” – mondta Babacan. Mint hozzátette, Törökország “más hangon is tud beszélni Izraellel, mint korábban”.

Irán és Szíria pénteken felszólította az arab és iszlám országokat, hogy szakítsák meg a viszonyt a zsidó állammal; ennek nyomán Katar és Mauritánia pénteken felfüggesztette kapcsolatait Izraellel. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő élesen támadta Izraelt a gázai offenzíva miatt, “barbárságnak” nevezve azt, ugyanakkor Törökország megsokszorozta közvetítői erőfeszítéseit.

Ennek jeleként török küldöttség ingázott a tűzszüneti tervet kidolgozó Egyiptom fővárosa és a Hamász-vezetők bázisa, Damaszkusz között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik