Nagyvilág

Iskolát lőttek Gázában

Egy nő és egy gyermek halt meg szombaton hajnalban a Gázai övezetben egy ENSZ-iskola elleni izraeli tüzérségi támadásban a terület északi részén fekvő Beit Lahíjában - közölték szemtanúk és orvosi források. Egy ENSZ-szóvivő elítélte az esetet.

A támadásban további 25-en megsebesültek, az épület kigyulladt.

Az iskola körül heves harcok folynak az izraeli harckocsik és palesztin fegyveresek között. Ugyanakkor számos civil menekült előzőleg az épületbe a tűzharc elől.

Ez volt a negyedik eset, hogy a Gázai övezet elleni izraeli támadás december 27-i megindulása óta a palesztin menekültek segélyezésére létrejött ENSZ-ügynökség (UNRWA) valamelyik iskoláját támadás érte. Chris Gunness ENSZ-szóvivő elítélte az akciót és elmondta: az iskolában legalább 1600-an zsúfolódtak össze, s az izraeli hadsereg tudta, hogy óvóhelynek használták az épületet. A szóvivő közölte: vizsgálatot indítanak háborús bűntettek ügyében, és a bűnösöknek bíróság előtt kell felelniük tetteikért.

Az izraeli hadsereg is vizsgálja az ügyet, eddig nem kommentálta a támadást. A korábbi esetekben arra hivatkoztak, hogy a Hamász harcosai iskolákat, mecseteket és más polgári objektumokat használnak fel támadásaik indításához. Ugyanakkor a hadsereg beszámolt arról, hogy a szombat hajnali órákban 50 Hamász-állást bombáztak izraeli harci gépek.

Az ugyancsak az övezet északi részén lévő Beit Hanúnban egy kétéves kislány halt meg egy izraeli gránáttól, míg Karamában három palesztin vesztette életét ágyútűzben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik