Nagyvilág

Nő az antiszemitizmus a briteknél

Soha nem látott mértékben elszaporodtak az antiszemita incidensek Nagy-Britanniában a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek nyomán - áll a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet legújabb összegzésében.

A Community Security Trust, amely az antiszemita megnyilvánulások bejelentésére ösztönzi a brit zsidóság tagjait, közölte, hogy december 27-e óta 150 ilyen jellegű támadás jutott a tudomására. A szervezet összehasonlító adatai szerint havi átlagban 20-45 zsidóellenes incidens történik az országban.
A szervezet felhívása szerint növekszik a veszélye annak, hogy Izrael-ellenes csoportok megpróbálnak erőszakosan behatolni zsidó közösségi helyiségekbe. Csak az elmúlt héten két ilyen kísérlet történt Londonban.

A Community Security Trust felszólította a brit zsidó lakosságot és a zsidó szervezeteket, hogy otthonaikba, illetve helyiségeikbe csak olyan személyeket engedjenek be, akiknek érkezéséről előzetesen tudomásuk volt, váratlan látogatóknak ne nyissanak ajtót.

A jelentés szerint London északi és keleti városrészeiben – amelyekben különösen nagy lélekszámú zsidó közösségek élnek – súlyosan fenyegető, több esetben zsidók megölésére buzdító falfirkák százai jelentek meg az utóbbi néhány nap folyamán.

A The Sun – a legnagyobb brit tömeglap – a minap olyan szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint zsidó származású brit politikusok és közéleti személyiségek kerülhetnek terroristák célkeresztjébe Izrael gázai hadműveletei miatt. Egy szélsőségesek által használt iszlám honlapon már fel is tűnt a lehetséges célpontok listája.

Közöttük van mások mellett David Miliband, a kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született fiatal brit külügyminiszter, Lord Levy, Tony Blair előző brit kormányfő egykori legfőbb politikai bizalmasa és közel-keleti megbízottja, Sir Alan Sugar nagyvállalkozó és televíziós személyiség, Amy Winehouse énekesnő és producere, Mark Ronson, valamint Anthony Julius sztárügyvéd, a néhai Diana hercegnő válóperes ügyvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik