Nagyvilág

A Hamász nem köt tűzszünetet

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom nem fogadja el a gázai tűzszünetre vonatkozó izraeli feltételeket, és a végsőkig folytatja a fegyveres ellenállást - jelentette ki pénteken Háled Mesaal, a mozgalom damaszkuszi emigrációban élő vezetője.

A politikus a katari Dohában, a Gázai övezetben folyó háborúnak szentelt rendkívüli arab csúcsértekezleten fejtette ki a szervezet álláspontját. Megismételte, hogy a Hamász Izrael gázai offenzívájának leállítását, a katonák kivonulását, az övezet blokádjának feloldását és az összes gázai határátkelő megnyitását szabja a tűzszünet feltételéül. Egyben felszólította a jelenlévőket, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot Izraellel.

A Hamász álláspontja aláássa a felek között közvetítő Kairó tűzszüneti javaslatát. Az egyiptomi elképzelés szerint a harcokat 10 napra felfüggesztenék, de az izraeli erők továbbra is a Gázai övezetben maradnának. A határátkelőket mindaddig nem nyitnák meg, amíg nem biztosítják, hogy a Hamász nem jut újabb fegyverutánpótláshoz.

Szíria is bezáratná a nagykövetségeket

A szíriai elnök ugyancsak felhívta az érintett arab államokat az értekezleten, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat a zsidó állammal, és zárják be izraeli nagykövetségeiket. Basár el-Aszad nem említette név szerint a címzetteket. Egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a gázai tűzszünetet célzó “arab kezdeményezés halott”. Ezzel egyértelműen Egyiptom javaaslatára utalt.

Izrael Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával áll diplomáciai viszonyban, míg Katarral kereskedelmi képviselet útján tart fenn kapcsolatokat.

Meglepetést okozott a Hamász

Az Arab Liga pénteken kezdődött rendkívüli csúcsértekezletén a 22 tagországból mindössze tucatnyi államnak a képviselői jelentek meg. A szervezet így nem határozatképes, mert ahhoz legalább 15 tagállam jelenléte lenne szükséges.

A csúcstól távol maradt Egyiptom és Szaúd-Arábia államfője, és feltehetően az ő nyomásukra még további arab országok. Üresen maradt a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak a széke is. Részt vesz viszont a tanácskozáson a perzsa állam elnöke, Mahmúd Ahmedinezsád, valamint a Hamász magas rangú vezetői. Meglepetésszerű megjelenésükkel valószínűleg azt kívánják demonstrálni, mekkora súlyuk van a gázai válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik