Nagyvilág

Gáza: ez a harc lesz a végső?

Izrael folytatta a légitámadásokat péntekre virradó éjjel a gázai övezetben, egy izraeli szóvivő szerint „az offenzíva utolsó felvonásához érkezhet".

Egy katonai szóvivő szerint éjszaka izraeli harci gépek mintegy negyven légitámadást hajtottak végre a Gázai övezetben. A célpontok között volt hat fegyveres Hamasz-csoport, egy feltehetőleg fegyverraktárnak használt észak-gázai mecset, négy csempészalagút és két harcállás – részletezte a szóvivő.

Gázai kórházi források szerint pénteken a romok alól 23 palesztin tetemét ásták ki. Az illetők az izraeli hadsereg és palesztin militánsok közötti harcokban vesztették életüket. Többségüket a dél-nyugati Tal-al-Háva negyedben találták meg, ahonnan az izraeli harckocsik több mint 24 órás harcok után pénteken visszavonultak.

Az utolsó felvonás

Mark Regev izraeli kormányszóvivő pénteken Jeruzsálemben azon reményének adott hangot, hogy az offenzíva utolsó szakaszába léphet. Utalt arra, hogy Izrael képviselői Kairóban és Washingtonban tárgyalnak a Hamasz tűzszüneti ajánlatáról. Szerinte várhatóan összeül az izraeli biztonsági kabinet, amely „dönthet az offenzíva utolsó felvonásáról”.

A brit hírügynökség szintén pénteken jeruzsálemi és nyugati forrásokat idézve arról számolt be, hogy Izrael elutasítja a Hamasz tűzszüneti feltételeinek bizonyos részeit. Ezek szerint Izrael nem ért egyet a tűzszünet időtartamára és a határátkelőhelyek ellenőrzésére vonatkozó feltételekkel. Ámosz Gilád, az izraeli védelmi miniszter főtanácsadója a nap folyamán Kairóban ismerteti a kormány álláspontját az egyiptomi közvetítőkkel.

Az izraeli mérleg

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tel-avivi tájékoztatása szerint a háromhetes offenzíva során mintegy 2000 gázai célpontot támadtak. Az Egyiptom és a Gázai övezet határán ásott csempészalagutak 60-70 százalékát megsemmisítették.

A palesztinok a három hét alatt közel 700 rakétát és gránátot lőttek ki izraeli területre. Gázai palesztin egészségügyi források szerint a katonai offenzívában eddig legalább 1133 ember vesztette életét, és további 5200 sebesült meg.

Izraeli részről 13 halottról adtak hírt, akik között három polgári személy van. Az emberveszteséget részben Izraelben becsapódó palesztin rakéták, részben harci cselekmények okozták. A palesztin statisztikai hivatal szerint a háborús károk mintegy másfél milliárd dollárra rúgnak. A Gázai övezet épületeinek közel 15 százalékát teljesen vagy részben lerombolták a három hete tartó hadműveletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik