Nagyvilág

Bush önkritikát is gyakorolt búcsúbeszédében

George Bush leköszönő amerikai elnök csütörtök este országos tévébeszédben búcsúzott el az amerikai néptől; nyolcévi elnökségére visszatekintve azt mondta, lelkiismeretét követve mindig a nemzet érdekei szerint cselekedett.

“Talán nem értenek egyet néhány nehéz döntésemmel, de remélem, azzal egyet tudnak érteni, hogy a nehéz döntések meghozatalára törekedtem” – fogalmazott a Fehér Házból élőben sugárzott beszédében, amely utolsó nyilvános szereplése volt. Barack Obama beiktatása a remény és a büszkeség pillanata Amerika számára – mondta Bush 112 órával azelőtt, hogy jövő kedden átadja a hatalmat utódának, aki az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke lesz.

A 43. elnök – akinek hivatali ideje az Egyesült Államok ellen valaha intézett legsúlyosabb terrortámadással kezdődött és évtizedek óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal végződik – arról beszélt: az amerikai nemzet a legnehezebb időkben is előre tekint, “bízom Amerika ígéretében, mert ismerem népünk jellemét”.

Bush 200 személy előtt mondott beszédet, az eseményen jelen volt 45 olyan ember, akiket érdemeik, személyes történetük alapján hívtak meg a Fehér Házba. A minden idők egyik legnépszerűtlenebb elnökeként távozó Bush azt mondta, elődeihez hasonlóan neki is voltak kudarcai, “bizonyos dolgokat másként intéznék, de mindig az ország érdekeit tartottam szem előtt”. “A lelkiismeretemet követtem, és úgy cselekedtem, ahogy helyesnek véltem” – jelentette ki.

Terrorellenes politikáját illetően azt mondta, hogy jogos vitát lehet folytatni több döntéséről, de kevés vita lehet az eredményekről, Amerikát több mint hét éve nem érte terrortámadás. “Esküt tettem, hogy mindent megteszek biztonságunk érdekében” – mondta, és megismételte sokat hangoztatott meggyőződését: a szabadság terjesztése alternatívát nyújt a szélsőségekkel szemben.

George Bush a hétvégét a Camp David-i elnöki nyaralóban tölti, legközelebb akkor fogja őt látni az ország, amikor jövő kedden üdvözli az Egyesült Államok 44. elnökét a Fehér Ház északi oszlopcsarnokánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik