Nagyvilág

A segélyosztókat lövik Gázában

Az izraeli csapatok csütörtökön benyomultak Gázaváros központi részébe. A kialakult tűzharcban tüzérségi lövedékek csapódtak be az ENSZ segélyezési központjának gázai épülete mellett, tüzet okozva. A szervezet jelentése szerint az épület tele van a napokban a rafahi átkelőn át beérkezett segélyszállítmányok termékeivel. Az ENSZ és az EP is tűzszünetet sürget.

Több tonna élelem, több ezer liter benzin és gyógyszerek vártak szétosztásra abban az épületben, amelyet csütörtökön kezdtek lőni Gázában.

„Hatalmas tűz alakult ki, a Hamasz fegyveresei és az izraeliek közötti összecsapás következtében. Ég a raktár és mivel a tűzharc még most is tart, nem tudjuk eloltani” – mondta John Gig, az ENSZ segélyezési részlegének gázai vezetője.

Mint a CNN internetes oldala beszámolójában írja, szemtanúk szerint a harcok egyre intenzívebben folynak Gázaváros sűrűn lakott részein, ahol a Hamasz fegyveresei nagy számban meghúzódtak. Az izraeli erők először a hétvégén hatoltak be sűrűn lakott területekre.

A segélyezési részleg szóvivője, Christopher Gunnes szerint a közelben becsapódó tüzérségi lövedékek izzó srapneljei okozhatták a tüzet. A szóvivő elmondta: jelen helyzetben nincs lehetőség újabb szállítmányok beérkezésére és a kamionok sem tudják egyelőre elhagyni az épület raktárát.

Bent ragadt készletek

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem tudják feltölteni a készleteket, azok a szállítmányok pedig, melyek a város más részeibe tartottak volna, szintén az épületben ragadtak. Az izraeli hadsereg a csütörtöki háromórás tűzszünet során 170 segélyszállítmányokkal megrakott kamiont akart beengedni a határátkelőkön.

Mind Izrael, mind a Hamasz visszautasította az ENSZ azonnali tűzszünetre felszólító határozatát. Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár hétfőn érkezett a térségbe, ahol izraeli és palesztin vezetőkkel tárgyal, de a Hamasz képviselőivel nem találkozik, mivel az iszlamista szervezetet az ENSZ terrorszervezetként tartja számon.

Izrael tüzelt, mert lőttek rájuk

Tüzet nyitott az izraeli tüzérség csütörtökön egy gázai ENSZ-létesítményre, válaszul arra, hogy fegyveresek izraeli katonákra lőttek az épületből – ismerte el az izraeli kormányfő.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott jeruzsálemi megbeszélésén Ehud Olmert “szomorú incidensnek” nevezte a történteket, amelyekért a palesztin fegyvereseket tette felelőssé, az izraeli választ pedig élesnek mondta.

Ban Ki Mun felháborodásának adott hangot az épület izraeli lövetése miatt. Az ENSZ cáfolja a támadásra vonatkozó izraeli állítást.

Megteremtődött a tűzszünet feltétele?

“Úgy gondolom, minden tényező összeállt ahhoz, hogy az erőszak most megszűnjön” – jelentette ki Ban Ki Mun csütörtöki tel-avivi sajtóértekezletén.

“Itt az ideje, hogy véget érjen az erőszak, és alapjaiban megváltoztassuk a gázai folyamatokat” – mondta, sürgetve az izraeli-palesztin konfliktus kétállamos megoldását célzó tárgyalások újrakezdését. Szavai szerint ez a konfliktus egyedüli olyan megoldása, amelynek révén hosszú távra biztosítható Izrael biztonsága.

“Nincs több vesztegetnivaló idő, azonnal véget kell vetni a civilek szenvedéseinek” – fűzte hozzá. Mint mondta, megengedhetetlen mértékűre növekedett az áldozatok száma.
Több mint ezer palesztin vesztette életét a Gázai övezetben december végén indított izraeli offenzívában. A halálos áldozatok csaknem fele nő és gyerek.

Az EP is azonnali tűzszüntetet akar

Azonnali és tartós tűzszünet elrendelését, valamint a humanitárius segélyek beengedését kérik, és a “két nép, két állam” elv érvényesítését javasolják az Európai Parlament (EP) képviselői a Gázai övezet válságos helyzetének megoldására.

Az EP csütörtökön Strasbourgban állásfoglalást szavazott meg, miután szerdán vitát folytatott a témáról. Az összpárti állásfoglalásban kérik a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael területére irányuló rakétatámadásainak és Izrael gázai katonai fellépésének beszüntetését, az izraeli csapatok kivonását, a határátkelők tartós megnyitását, valamint a blokád, illetve az illegális fegyver- és lőszercsempészet felszámolását.

Az EP felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos bejutását a Gázai övezetbe, a nemzetközi sajtó számára pedig tegyék lehetővé, hogy a helyszínen követhesse az eseményeket.

A dokumentum a “két nép, két állam” elvének érvényesítését javasolja. A képviselők szerint Izraelnek haladéktalanul teljesítenie kell nemzetközi jogi és nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeit, a Hamásznak pedig el kell ismernie Izrael létjogosultságát.

“Állandó földrajzi kapcsolatra, továbbá békés és tartós politikai újraegyesítésre van szükség a Gázai övezet és Ciszjordánia között” – szól a kézfelemeléssel elfogadott állásfoglalás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik