Nagyvilág

Izrael először Amerikával egyezkedik

Izrael és az Egyesült Államok megállapodást készített elő a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozásának céljából, amivel közelebb kerül a tűzszünet életbe léptetése.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő elmondta, hogy a megállapodást már akár pénteken alá is írhatják. Jelenleg is Washingtonban tartózkodik Aharón Abramovic, az izraeli külügyi tárca főigazgatója, és az utolsó részleteket egyezteti az amerikai kül- és védelmi minisztériummal.

Az Egyesült Államok és a nemzetek közössége most először kötelezettséget vállal a legfontosabb probléma megoldására, azaz azon rakétáknak és más távirányítású fegyverek szállításának megakadályozására, amelyek Iránból áramlanak a Hamász palesztin radikális szervezethez – jelentette ki a tisztségviselő, rámutatva, az a legfontosabb feladat, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet harcosai ne jussanak Tel-Avivot is elérő rakétákhoz, miután kifogynak mostani készleteikből.

A készülő megállapodás értelmében az illegális fegyverszállítmányok elfogásában részt vesznek az amerikai hírszerző szolgálatok, valamint a térségben tartózkodó amerikai és nemzetközi erők – közölte.

Izrael már dolgozik Egyiptommal a fegyvercsempészés kérdésén, és Kairó a saját területén történő eseményekért lesz felelős, de Egyiptomba szárazföldön és tengeri úton, Szudánból és számtalan más útvonalon jutnak be a fegyverek, ezért elkerülhetetlenek a nemzetközi erőfeszítések.

Akkor nem lesz szükség a Hamász beleegyezésére, nemzetközi rendtartással veszik elejét a Gázai övezetbe irányuló fegyverszállításoknak – fejtette ki a tisztségviselő. Hozzátette, hogy ha a Hamász felhagy az Izrael területét célzó rakétatámadásokkal, és megszűnik a fegyvercsempészet, Izrael leállítja a katonai műveleteket, de ha a palesztinok ez után tovább lövik a zsidó állam területét, akkor Izrael nem késlekedik a válasszal, és lehet, hogy még nagyobb erővel vág vissza.

A megállapodást amerikai részről Condoleezza Rice külügy- és Robert Gates védelmi miniszter írja alá, utóbbi a következő, Barack Obama vezette kormányzat egyik kijelölt tagja, amivel Izrael szerint biztosított az együttműködés folytonossága. Izraelt vagy Abramovic, vagy – nagy valószínűséggel a Washingtonba utazó – Cipi Livni külügyminiszter képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik