Nagyvilág

124 embert tartóztattak le a mumbai merénylet miatt

Pakisztán eddig 124 személyt vett őrizetbe a mumbai terrortámadással összefüggésben.

Egy magas rangú pakisztáni kormánytisztviselő csütörtökön bejelentette, hogy eddig több mint száz személyt vettek őrizetbe, akiknek állítólag közük lehet a tavalyi, 164 ember halálát okozó mumbai terrorista vérengzéshez.

A belügyi vezető mindazonáltal elmondta, hogy az India által átadott adatok további feldolgozásra várnak, mielőtt bizonyítékként használhatók lennének a bíróság előtt. A bejelentés ellenére Réman Málik adós maradt a válasszal arra, hogy Pakisztán elismeri-e: a támadást országában készítették elő.

India szerint a Laskar-e-Taiba szélsőséges pakisztáni csoport áll a novemberi terrorakció mögött. Néhány nappal a merényletek után az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Dzsamaat-ad-Dava pakisztáni jótékonysági szervezetet azzal vádolta meg, hogy a militáns csoport fedőszerve.

Málik sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 124 embert tartóztattak le, továbbá intézkedéseket hoztak húsz hivatal, 87 iskola, két könyvtár, hét vallási iskola, számos egyéb szervezet és internetes honlap ellen, amelyek kapcsolatban álltak a jótékonysági szervezettel. Bezártak néhány segélytábort is, amelyek feltehetően kiképzésre szolgáltak.

Nem világos azonban, hogy az őrizetbe vettek közül hányat tartanak még fogva. Malik maga is jelezte, hogy többen csupán megfigyelés alatt állnak. A jótékonysági szervezet vezetője, Háfiz Mohammed Szajjíd is az őrizetbe vettek, illetve házi őrizetben lévők között van, továbbá két férfi, akiket India a merényletek kitervelésével vádol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik