Nagyvilág

Szent háborúra hív bin Laden

Izrael elleni szent háborúra szólította fel a muzulmánokat a gázai övezeti offenzíva miatt Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feje szerdán közzétett, legújabb hangfelvételében.

Bin Laden egyúttal elítélte az arab kormányokat, amiért meggátolják népüket abban, hogy tehessen “Palesztina felszabadításáért”. A “Dzsihádot hirdetek a Gáza elleni agresszió megállítására” című hangfelvétel azon az iszlamista honlapon jelent meg, amely rendszeresen közzéteszi az al-Kaida üzeneteit. A felvétel valódiságát független forrásból még nem lehetett megerősíteni. A hang azonban hasonlít arra, amely bin Laden korábbi üzeneteiben hallható.

“Isten türelmet adott nekünk, hogy újabb hét évig, majd hét meg hét évig folytassuk a dzsihád útját. A kérdés az, folytathatja-e Amerika velünk a háborút az elkövetkezendő évtizedekben? A beszámolók és a bizonyítékok mást sugallnak” – mondta 22 perces üzenetében.

Május óta hallgatott

A szaúd-arábiai születésű milliomos szerint a globális pénzügyi válság rávilágított arra, hogy az Egyesült Államoknak egyre kisebb a befolyása a világ dolgaira, ez viszont szövetségesét, Izraelt is gyengíteni fogja. Az al-Kaida hadjáratának köszönhető, hogy az Egyesült Államok kezdi elveszíteni domináns szerepét a világban – hangsúlyozta.

Bin Laden legutóbb májusban jelentkezett hangüzenettel, akkor a Gázai övezet izraeli blokádjának megtörésére szólította fel a muzulmánokat. Az al-Kaida feje az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az izraeli-palesztin konfliktusra, és a szerdai hangfelvételt – bin Laden képmása mellett – a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik szent helyét ábrázoló képpel illusztrálták.

Közel ezer halott

Izrael 19 napja indított offenzívát a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom ellen, hogy véget vessen a területét sújtó palesztin rakétatámadásoknak. Palesztin források szerint a harcokban 971 palesztin meghalt, és mintegy 4400 megsebesült. Az izraeli oldal vesztesége 13 halott, köztük négy polgári személy, akik Gázából kilőtt rakétáknak estek áldozatul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik