Nagyvilág

Adócsaló Obama pénzügyminisztere

Évekig nem fizetett adót Timothy Geithner, akit Barack Obama megválasztott amerikai elnök kormánya egyik legfontosabb posztjára, a pénzügyminisztérium élére szemelt ki.

Geithnerről – aki jelenleg a New York-i szövetségi tartalékbank elnöke, korábban, még a Clinton-kormány idején vezető pozíciókat töltött be a washingtoni pénzügyminisztériumban és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) – a keddi szenátusi meghallgatáskor kiderült, hogy 2001 és 2004 között nem fizetett be 34 ezer dollár adót.

Geithner kongresszusi megerősítése sima ügynek látszott, így viszont nehézségek merülhetnek fel; Obamának, aki az új gazdasági ösztönző csomagról igyekszik a héten meggyőzni a törvényhozást, a kellemetlen üggyel is foglalkoznia kell.
Obama kedden ismét támogatásáról biztosította a bankvezetőt.

Leendő szóvivője, Robert Gibbs pedig kijelentette: Geithner “karrierjét országunknak szentelte, becsülettel, intelligens módon és kiválóan szolgált (…)”. Mint mondta, erre a szolgálatra nem vetülhet árnyék, a hibákat azonnal kijavította, amint tudomást szerzett róluk.

Geithner néhány nappal azelőtt fizette ki az elmaradt adókat, hogy Obama novemberben bejelentette, őt választja miniszternek. Az adóhátralékra akkor derült fény, amikor Obama csapata átvilágította a jelöltet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik