Nagyvilág

Szlovákia elsötétülhet

Szlovákia a teljes áramkimaradás veszélyének van kitéve, miután az éjjel tűz ütött ki az Elektrárne Nováky (ENO) hőerőműben, s azt le kellett állítani.

A tűz komoly károkat okozott a két energiablokk vezetékeiben – közölte Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter. – A teljes áramkimaradás közelében vagyunk – idézte Jahnáteket a pozsonyi SITA hírügynökség. A miniszter szerint ennek oka a gázszállítások elmaradása és a nyitranováki hőerőmű leállása. Az ENO biztosítja a szlovákiai áramellátás 7,5 százalékát.

A gázhiány miatt hétfőn a szlovákiai nagyvállalatok továbbra is állnak, de a lakossági gázellátás működik.

Robert Fico miniszterelnök a válságstáb hétfői ülése után bejelentette, hogy a az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű második reaktorát várhatóan három-négy napon belül újra működésbe helyezik. A reaktort az Európai Unióval történt korábbi megegyezés alapján december végén állították le és zárták be. Újbóli üzembehelyezéséről a jelenlegi földgázválságra hivatkozva szombaton rendkívüli ülésen döntött a pozsonyi kormány. Fico akkor azt mondta: a döntésért személyesen vállalja a felelősséget.

Brüsszel lépni fog

Szerződésszegést jelentene, ha Szlovákia a gázhiány miatt újraindítaná az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű már bezárt reaktorát, figyelmeztetett az Európai Bizottság hétfőn.

Az elavult rendszerű erőmű leállítása ugyanis feltétel volt az ország európai uniós csatlakozásához, emlékeztetett Ferrán Tarradellas energiaügyi szóvivő. Tarradellas szerint Brüsszel az újraindítás esetén azonnali lépéseket tesz Pozsony ellen.

Hozzátette azonban: a bizottság azon dolgozik, hogy segítsen Szlovákiának a gázellátás megcsappanása miatt kialakult helyzet megoldásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik