Nagyvilág

Negyven célpontot bombáztak az izraeliek

Legalább negyven célpontot bombáztak az izraeli harci gépek csütörtökre virradóra a Gázai övezetben - közölte a palesztin polgári védelem. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem sikerült megállapodni arról, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését.

A légi támadások célpontja elsősorban az Egyiptommal határos Rafah városa volt, ahol a fegyvercsempészek által használt alagutak találhatók. Ugyancsak bombázták a terület legnagyobb déli települését, Hán Juniszt, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik bástyáját.

A szemtanúk szerint a támadásoknak, amelyeknek tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, nem voltak áldozatai.

Nincs egység a BT-ben

Újabb eredménytelen napot zárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán: a számtalan egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni arról, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését.

Condoleezza Rice amerikai, David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter megpróbál dűlőre jutni arab kollégáival, s ezért mindhárman úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják New York-i tartózkodásukat, s mégsem utaznak haza szerdán.

A BT-ben szerda délután két dokumentumot köröztettek. Az egyik az azonnali tűzszünetet követelő határozati javaslat, amelyet Líbia terjesztett elő az arab országok nevében. A másik a soros BT-Franciaország által kidolgozott sajtónyilatkozat, amely az új egyiptomi tűzszüneti terv támogatását célozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik