Nagyvilág

Egyiptom tesz rendet Gázában?

Izrael kedvezően viszonyul a gázai övezeti harcok beszüntetéséről szóló egyiptomi javaslathoz, de elfogadásáról egyelőre nem nyilatkozott, és egyes források szerint a Hamasz is rábólintott a tűzszünetre. Szerdán három órán át fegyvernyugvás volt.

„Izrael köszönetet mond (Hoszni Mubarak) egyiptomi elnöknek és (Nicolas Sarkozy) francia államfőnek annak érdekében kifejtett erőfeszítéseiért, hogy megoldást találjanak a gázai terrorcselekmények beszüntetésére és az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet leállítására” – közölte szerdán Mark Regev izraeli kormányszóvivő.

Izrael kedvezőnek tartja az egyiptomi és izraeli tisztségviselők közötti párbeszédet, amelynek célja, hogy előrelépés legyen ezekben a kérdésekben – olvasható a közleményben, amely arra nem tért ki, hogy Izrael bele fog-e egyezni a tűzszünetbe.

Nemzetközi kommandó a határon

Regev a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy Izrael megbeszéléseket folytat Egyiptommal és nyugati hatalmakkal a kairói javaslatról, „egy fenntartható nyugalom” (fegyvernyugvás) paramétereiről”. Az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Izrael akkor tudja elfogadni a javaslatot, ha az véget vet „az ellenséges tűznek” Gázából, és magában foglal olyan intézkedéseket, amelyekkel meg lehet akadályozni a Hamász újrafegyverkezését.

Egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő szerint a zsidó állam azt szeretné, ha egy speciálisan kiképzett nemzetközi erő felkutatná, és lerombolná a fegyvercsempész-alagutakat a Gázai övezet és Egyiptom határán. Hozzátette: az egyiptomi terv „még alakulóban van”, most egyeztetnek a részletekről. A Hamász tanulmányozni fogja a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő Kairóban járt küldöttségének – mondta a maga részéről a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista mozgalom.

Sarkozy és Medvegyev is közvetít

A küldöttség, amely a Hamasz szíriai emigrációban működő politikai bizottságának két tagjából állt, az egyiptomi hírszerzés főnökével, Omar Szuleimán tábornokkal találkozott. A küldöttek szerdán utaztak vissza Damaszkuszba, ahol tájékoztatni fogják megbeszéléseikről a Hamasz vezetőit – közölte a mozgalom egyik neve mellőzését kérő tisztségviselője. Az egyiptomi elnök kedd este hárompontos tervet javasolt a válság megoldására: „azonnali tűzszünetet egy meghatározott időszakra, amely lehetővé tenné egy humanitárius folyosó megnyitását, és időt hagyna Egyiptomnak egy átfogó és végleges tűzszünet kidolgozására”.

Az AP szerint Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán azt mondta, hogy Izrael és a Palesztin Hatóság is rábólintott az egyiptomi javaslatra, de ezt Izraelben nem erősítették meg. A moszkvai külügyminisztérium ugyancsak szerdán jelentette be, hogy az orosz elnök különmegbízottja a szíriai fővárosban találkozott Háled Mesaallal, a Gázai övezetet uraló Hamász vezetőjével, és a konfliktus politikai-diplomáciai megoldását szorgalmazta.

Háromórás tűzszünet

Az egyiptomi tűzszüneti javaslattal foglalkozó kormányközlemény előtt jeruzsálemi katonai források közölték: Izrael szerdától napi három órára felfüggeszti a harcokat a Gázai övezet egyes részein, hogy a humanitárius segélyszállítmányok eljuthassanak a nélkülöző palesztin lakossághoz. A támadásokat közép-európai idő szerint 12 és 15 óra között szüneteltetik Gáza város környékén – mondta az egyik forrás.

Válaszul a Hamasz is bejelentette, hogy ebben az időszakban nem indít rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen. „Ebben a három órában nem lesznek rakétakilövések” – mondta Músza Abu Marzúk, a palesztin iszlamista mozgalom helyettes vezetője a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik