Nagyvilág

Szerbia sem kap gázt

Kedd délután óta nem kap orosz gázt Szerbia - jelentette be Dusan Bajatovic, a Srbijagas állami vállalat vezérigazgatója.

Egymillió köbméter gáz áll rendelkezésünkre, részben saját termelésből, részben az udvarnoki (Banatski Dvor) tárolóból – mondta az állami monopolvállalat vezetője.

Bajatovic közölte: a gázt használó hőközpontokkal és villamos erőművek egy részével már reggel megállapodtak arról, hogy gázolajjal működnek tovább. A nagy gondot az okozza, hogy a szerbiai hőközpontok nagy része nem képes ilyen átállásra, s ezért komoly bajok lehetnek a távhő-ellátással.

A lakossági fogyasztók még néhány órán keresztül nem fogják érezni a hiányt, de kérjük őket, hogy álljanak át szilárd fűtőanyagra, vagy a legrosszabb esetben elektromos fűtésre – mondta Dusan Bajatovic, hozzátéve, hogy a gázhiány miatt Szerbia áramellátó-rendszerét is az összeomlás fenyegeti, mert a lakossági egy része megpróbál majd elektromos fűtésre átállni.
Szerbia az orosz gázt Ukrajnán és Magyarországon keresztül kapja.

A Srbijagas vezérigazgatója közölte: szerdán tárgyalni kíván a magyar partnerekkel arró, hogy tározóikból adjanak gázt Szerbiának, amely gázfogyasztásának mindössze a 8 százalékát képes saját forrásból fedezni, míg a szomszédos Románia a 75 százalékát, Horvátország pedig a felét.

Dusan Bajatovic szerint több környező országban is súlyos a helyzet: Bulgária és Horvátország már egyáltalán nem kap orosz gázt, amiből Romániába is 75 százalékkal kevesebb érkezik annál, amennyi kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik