Nagyvilág

Kórházakban keresnek menedéket a Hamasz vezetői

A Gázai övezet kórházaiban, valamint olyan nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt, képviseleteinek közelében keresnek menedéket a Hamasz egyes vezetői - írta a Háárec című izraeli lap palesztin forrásokra hivatkozva.

A Háárec szerint a gázai Sifa kórházban a Hamasz-vezetők még sajtókonferenciákat is tartottak abban bízva, hogy az izraeli haderők nem lövik a kórházat.

Közben egy másik nagy példányszámú izraeli lap, a Jediót Ahronót internetes kiadása arról számolt be, hogy a hétfői harcok során a palesztin iszlamista szervezet öngyilkos merénylőket is megpróbált bevetni, de sikerült őket időben semlegesíteni.

A Maariv keddi számában az izraeli katonai hírszerzés jelentését közli, amely szerint a Hamasz még akár hetekig képes folytatni támadásait izraeli területek ellen, mert ehhez elegendő rakétával és aknalövedékkel rendelkezik. Joszi Bejdac tábornok, a katonai hírszerzés kutatási csoportjának vezetője szerint a Hamasz nem készül arra, hogy kitűzze a fehér zászlót, hanem hatalmon akar maradni.

(forrás: FN)

(forrás: FN)

Izrael december 27-én indított légicsapás-sorozatot gázai övezeti célpontok ellen, majd nyolc nappal később megkezdte a szárazföldi hadműveletet is. Gázai egészségügyi források közlése szerint több mint 550 palesztin vesztette életét, köztük kétszáz polgári személy, további mintegy 2500-an pedig megsebesültek. Az ENSZ becslése szerint legalább 500 palesztin halt meg, és az áldozatok 25 százaléka civil volt. Az izraeli hadsereg eddig négy katonájának elvesztését és hetvenkilenc megsebesülését ismerte el hivatalosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik