Nagyvilág

Az izraeli katonák lövik az orvosokat

Tüzet nyitott egy izraeli orvoscsoport tagjaira, egy dán segélyszervezet három elsősegélynyújtó helyét pedig szétlőtte az izraeli hadsereg a Gázai övezetben dúló harcokban - közölték kedden az érintettek.

A nemzetközi vöröskereszt gázai szervezeténél arról számoltak be, hogy amint kilépnek a mentőautókból, Apache helikopterekből tüzet nyitnak rájuk.

Nem segíthetnek a sebesülteken

Az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) nevű izraeli civil szervezet beszámolója szerint az izraeli katonák megtámadták munkatársait, amikor sebesültek segítségére akartak sietni. A szervezet mintegy tíz ilyen esetről tud.

A PHR jeruzsálemi irodája telefonon, a gázai al-Auda kórházból értesült arról, hogy orvosaik és ápolóik az izraeli támadások miatt nem tudják megközelíteni a sebesülteket. “Nem tudjuk elhagyni a mentőautókat, mert lőnek ránk” – írták közleményükben.

Az izraeli hadsereg egyelőre csak annyit szögezett le a hírrel kapcsolatban: igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy civilek ne sérüljenek meg.

Dánia magyarázatot vár

Egy dán egyházi humanitárius szervezet, a Folkekirkens Noedhjaelp Koppenhágában azt közölte, hogy hétfőre virradóra Gáza városában izraeli bombatámadás érte három mobil elsősegélynyújtó pontját, amelyeknek az oldalára jól láthatóan felfestették a szervezet emblémáját. Dánia magyarázatot vár az esetre Izrael koppenhágai nagykövetétől – közölte Per Stig Moeller dán külügyminiszter.

A vöröskereszt emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi felszereléseket és a személyzetet semlegesség és különleges védelem illeti meg a harcok közepette is. A nemzetközi segélyszervezet hétfőn arra figyelmeztetett, hogy palesztin sebesültek halnak meg azért, mert a mentők nem jutnak el hozzájuk a harcok miatt. A helyzet rendkívül veszélyes, és az állandó támadások és katonai műveletek miatt nagyon bonyolult összehangolni a mentők munkáját – mondta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik