Nagyvilág

Zárulnak a gázcsapok

Kétharmadával kevesebb földgázt szállít a Gazprom Európának. Ukrajna szerint az oroszok elzárták a gázcsapot, míg a Gazprom szerint az ukránok zárták e a tranzitvezetékeket. Egyelőre nem tudni, kedden mennyi gázt kap Magyarország, de az ellátást semmilyen veszély nem fenyegeti.

Az ukrán Naftogaz földgázipari társaság bejelentése szerint az orosz Gazprom mintegy kétharmadával csökkentette az Európába irányuló földgázszállításait. A ukrán cég szóvivője azt közölte, hogy a Gazprom kedden csak 92 millió köbméter fölgázt szállított az európai fogyasztóknak a hétfői 221 millióhoz, illetve a megelőző napokban szállított 300 millió köbméterhez képest.

Követelik a gázszállítás helyreállítását

Az Európai Bizottság és az EU cseh elnöksége közösen követelte Oroszországtól és Ukrajnától a gázszállítás azonnali helyreállítását. A Brüsszelben kiadott nyilatkozat szerint az orosz és az ukrán hatóságok által korábban adott biztosítékok ellenére, előzetes figyelmeztetés nélkül, lényeges mértékben csökkentették az Európai Unió több tagállamába irányuló gázszállítást, ami teljességgel elfogadhatatlan helyzetet teremtett.

A gázszállítás haladéktalan helyreállítása mellett Brüsszel azt is követeli, hogy az orosz és az ukrán fél azonnal kezdje újra egymással a tárgyalásokat, kétoldalú kereskedelmi vitájuk végleges rendezése érdekében.

Még nem tudni, mennyit kapunk

A magyarországi tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz van, és Magyarország további 500 millió köbméter stratégiai készlettel rendelkezik.

A Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedd délelőtt még nem kapott hivatalos visszaigazolást az ukrán partnertől a keddi gázszállítás mennyiségéről – közölték a társaságnál. Az FGSZ Zrt. folyamatosan kapcsolatban áll a szállítók és a kereskedők diszpécserszolgálataival és elemzi a helyzetet. A keddre várható fogyasztási prognózis 68 köbméter, az FGSZ szerint az ellátás biztosított.

A magyarországi tárolókból kedd reggeltől közel a maximumon van a földgáz kivét, a napi maximális kivétel 51,5 millió köbméter lehet – mondta el Kutas István, a földgáztárolót birtokló E.ON Földgáz Storage Zrt. szóvivője.

Medvegyev: példátlan mennyiségcsökkenés

A Gazprom jelenleg a normális földgázmennyiség hetedét tudja Európába exportálni az ukrán fél által az éjszaka folyamán érvényesített tranzitkorlátozások, a tranzitkapacitás háromnegyedének lezárása miatt. A Gazprom az ukrán tranzitcég, a Naftogaz “túszává vált”, miután a vállalat négyből három exportvezetéket lezárt – mondta Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes a brit fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Medvegyev adatai szerint Ukrajnából a jelenlegi helyzet alapján a Gazprom által exportált gázból naponta mindössze 40 millió köbméter jut tovább Európába, ami “példátlan mennyiségcsökkenés”. A Gazprom vezető tisztviselője “nagyon fontosnak” nevezte, hogy a két tervezett alternatív vezetékrendszer, az Északi és a Déli Áramlat minél előbb megépüljön.

Befagyhat a gázszállítás (fotó: MTI/EPA)

Befagyhat a gázszállítás (fotó: MTI/EPA)

Megcsappant Ausztriában is

A szokásosnál jóval kevesebb orosz gáz jut el Ausztriába kedd hajnal óta. Az OMV olaj- és gázipari konszern közleménye szerint a korábban szállított mennyiségnek csupán tíz százaléka érkezik jelenleg a baumgarteni gázelosztó központba. A cég tájékoztatója alapján a Gazprom orosz vállalat előzetesen értesítette az osztrák felet, hogy kedd éjféltől a korábbinál 30-40 százalékkal kevesebb földgázt tud szállítani az alpesi országnak. A tényleges csökkenés azonban eléri a kilencven százalékot. Mind az OMV, mind leányvállalata, az EconGas állandó kapcsolatban van a Gazprom illetékeseivel.

Drasztikus visszesés a cseheknél

Kedd hajnal óta már kevesebb mint harmada érkezik az orosz földgáznak Romániába, a három érkezési pontból kettőre egyáltalán nem jön a gáz Ukrajna felöl – közölte a román gazdasági minisztérium. A vezetéket üzemeltető Transgaz román állami cég szerint a csökkentés 75 százalékos. A kieső mennyiséget a Transgaz illetékese szerint tárolókból, illetve a két romániai gázkitermelő vállalat, a Romgaz és a Petrom termeléséből pótolják.

Radikálisan változott a helyzet keddre virradóan – jelentette ki Martin Rimar cseh ipari és kereskedelmi miniszter Ukrajnában az európai gázszállítási helyzetről. A gáz csehországi fő szállítója, a RWE Transgaz azt közölte, hogy az orosz Gazprom Export által Ukrajnán és Szlovákián keresztül szállított mennyiség jelentősen visszaesett. Zágrábból hivatalos források azt közölték kedden délelőtt, hogy reggeltől teljesen leálltak a Horvátországba irányuló orosz gázszállítások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik