Nagyvilág

Obama hallgat a háborúról

Barack Obama megválasztott amerikai elnök, továbbá Hillary Clinton leendő külügyminiszter és Joe Biden majdani alelnök is szokatlan hallgatózásba burkolózik a gázai övezeti izraeli katonai műveletek ügyében - idézte szakértők véleményét hétfőn a Drudge Report amerikai hírportál.

Barack Obama esélyei arra, hogy friss lendületet adjon az Egyesült Államok és a muszlim világ, különösen a közel-keleti muszlim országok kapcsolatának, minden egyes újabb izraeli támadási hullámmal csökkenni látszanak. Obama nem nyilatkozik a gázai válság ügyében. Tanácsadói szerint ragaszkodik ahhoz az előíráshoz, hogy nem mond véleményt nemzetközi kérdésekben, mivel az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke van. Szokatlan módon szintén hallgat leendő alelnöke és külügyminisztere is.

Megfigyelők szerint a vezető arab és muszlim országok nem értik Obama hallgatását. Arab kommentátorok és szerkesztők úgy értékelik: egyre nagyobb a csalódottság, hogy Obama nem határolódik el George Bush elnök erősen Izrael-párti álláspontjától.

“Az emberek azt remélték, hogy kampányjelszava, a változás a palesztin helyzetre is vonatkozik (…) hallgatását negatív jelnek tekintik” – idézett egy jordániai elemzőt a Chicago Tribune című napilap.

A Drudge Report emlékeztetett: Obama más esetekben nem tartja be azon fogadalmát, hogy beiktatása előtt nem kommentál nemzetközi ügyeket. Az indiai Mumbai elleni terrorista támadás után például gyors elítélő véleményt fogalmazott meg.
Az egyelőre teljesen bizonytalan, hogy Obama képes lesz-e egy a Bush-Cheney irányvonaltól eltérő politikát megfogalmazni Izrael és a palesztinok vonatkozásában – állapította meg a Drudge Report, megjegyezve, hogy Obama a kampányban széles körű támogatásáról biztosította Izraelt és elítélő hangnemben foglalt állást a Hamász palesztin iszlamista szervezetről, akárcsak Hillary Clinton.

Jelezte ugyanakkor, hogy radikális változásra van szükség a nyugati világ és a muszlimok viszonyában, utalt arra, hogy hivatalba lépése után 100 napon belül felszólal egy jelentős iszlám fórumon.

Michael Bloomberg New York-i polgármester eközben Izraelbe látogatott, és teljes támogatásáról biztosította a zsidó államot. A polgármester két olyan városba – Askelónba és Szderótba – is elutazott, amelyet a Hamász rakétái fenyegetnek. Az amerikai sajtónak kijelentette: a palesztin polgári áldozatokért teljes mértékben a Gázai övezetet eddig ellenőrző iszlamista mozgalmat terheli a felelősség, mert a civil lakosságot élő pajzsként használja az izraeli támadásokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik