Nagyvilág

Németország tűzszünetet sürget Gázában

Mielőbbi tűzszünetet sürgetnek német vezetők Izrael és a Hamasz között.

Thomas Steg kormányszóvivő hétfői nyilatkozata szerint Angela Merkel kancellár telefonon fejtette ki erre vonatkozó álláspontját Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek. Hasonló tartalmú telefonbeszélgetést folytatott izraeli kollégájával, Cipi Livnivel Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is.

Mind a kancellár, mind a külügyminiszter elsődlegesnek nevezte ugyanakkor Izrael biztonságának szavatolását. Merkel mielőbbi tűzszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben. Egyidejűleg hangsúlyozta, hogy Izrael biztonságának garantálását egyfajta előfeltételnek tekinti, mint ahogy azt is, hogy szüntessék be fegyverek csempészését a radikális palesztin erőknek.

A kancellárhoz hasonlóan Steinmeier külügyminiszter szintén aggodalmának adott hangot a harci cselekmények kiszélesedése miatt a közel-keleti térségben. A konfliktussal kapcsolatos német álláspontról izraeli kollégáját tájékoztatva a miniszter hangsúlyozta a mielőbbi tűzszünet szükségességét. Steinmeier ugyancsak kiállt Izrael biztonságának tartós szavatolása mellett.

Németország az elmúlt időszakban igyekezett közvetíteni Izrael és a palesztinok vitájában, s állást foglalt az önálló palesztin állam létrehozása és Izraellel való békés együttélése mellett. Berlin egyúttal a leghatározottabban kiállt Izrael biztonságos létezése mellett, elutasítva a párbeszédet, illetve az együttműködést a Hamász radikális szervezettel mindaddig, amíg az nem hajlandó elismerni Izrael államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik