Nagyvilág

Fico a koalíció békéjét választotta a magyarok helyett

Robert Fico miniszterelnök a koalíciós válság helyett inkább a magyarokkal való konfliktust választotta, amelyet - elég szerencsétlenül és feleslegesen - az új évbe is áthozott - írta hétfői kommentárjában a Pravda című független szlovák lap.

Mint a szerző rámutatott, “erről Ján Slota (a Szlovák Nemzeti Párt elnöke) gondoskodott, valamint (Ivan) Gasparovic államfő, aki belement Slota ostoba játékába”.

Fico már jelezte, hogy a magyar nyelvű tankönyvekről szóló törvény újbóli megszavazása “nagy probléma” lesz. Nem azért, mert azt Gasparovic Slota utasítására visszaküldte a képviselőknek. Azok az elnök vétóját felülvizsgálhatják. A “nagy probléma” most abban áll, hogy nemcsak Gasparovic, de már Fico is engedett Slota nyomásának.

Nem vállalta a koalíciós háborút

A tankönyvekről elfogadott kompromisszumos törvény elfogadása után, – amelytől azt várták, hogy megnyugtatja a magyar kormányt és a Magyar Koalíció Pártját – Slota “bekeményített”, és koalíciós háborúval kezdett fenyegetőzni.

Először az államfővel találkozott, akire nyomást gyakorolt, hogy a törvény elfogadását állítsa le, mert különben azt kockáztatja, hogy a Szlovák Nemzeti Párt nem fogja támogatni őt az elnökválasztáson. Azután kilátásba helyezte, hogy a pártjához tartozó oktatási miniszter a törvényt mindenképpen bojkottálni fogja, s nem fogja betartani.

“Slota makacskodását másnak mint lázadásnak nemigen lehet nevezni. Az oktatási törvény elfogadását Fico nyilvánosan megígérte Gyurcsány Ferencnek, hogy elkerülje a válságot (és a vért) a szlovák-magyar kapcsolatokban. Gasparovic megalázó segítségével Fico ígéretét – és becsületét – Slota a sárba tiporta.

Slota politikájának primitív modellje

Megengedhette magának, mert lázadásához (Vladimír) Meciar is csatlakozott. Mindketten egyetértettek abban, hogy meg kell törni Fico uralmát a szlovák politikában. Barikádjukat a +magyar ügyből+ építették fel. Tekintet nélkül arra, milyen károkat okoznak ezzel Szlovákiának” – írja a szerző.

“Fico megértette: vagy a magyarokkal való kapcsolatokban vagy a koalícióban kell válsággal szembesülnie. A könnyebb utat választotta. Magáévá tette az elnök törvénnyel szembeni fenntartásait. Más szóval Slota nemzeti politikájának (az értelmesebb hazafiak már régen rájöttek, hogy Slota politikája a valóságban nemzetellenes és szlovákellenes) primitív modelljét. Kár. Ezzel csak azt bizonyította be, hogy Slota öklének a politikában nagyobb súlya van, mint a kormányfő szavának” – zárul a Pravda kommentárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik