Nagyvilág

Egymilliárd eurós pénzmosoda Bulgáriában

Szófiai bejelentés szerint nemzetközi pénzmosási ügyben kezdtek nyomozást Bulgáriában; a sajtó úgy tudja, hogy egymilliárd eurós nagyságrendű orosz pénzről van szó.

A szófiai ügyészség szóvivője hétfőn csak arra szorítkozott, hogy elismerje a nyomozás tényét, de részleteket nem árult el arra hivatkozva, hogy a nyomozás titkos. Az eredeti információt a 24 Csasza című napilap közölte, amely szerint egy nemzetközi bűnszövetség nagyjából egymilliárd eurónyi, orosz eredetű pénzt mosott tisztára Bulgárián és Észtországon keresztül.

A tettesek az Optima nevű, tavaly májusban egy orosz származású, finn állampolgárságú nő által alapított pénzügyi és ingatlankereskedési céget használták fedőszervként az újság szerint. Elisabeth Elena von Messing cégtulajdonos szerint az egymilliárd euró ugyan megfelel a cég forgalmának, de nem érti, hogy őt miért gyanúsítják.

Az ügyészség megerősítette Messing és Dmitrij Abramkin, az Optima igazgatója letartóztatását pénzmosás vádjával, amelyet Messing esetében egy bíróság december 23-án óvadék letéte mellett házi őrizetre változtatott, Abramkin esetében pedig megerősített.

A 24 Csasza szerint az Optima mintegy 500 millió eurót egy észtországi pénzügyi intézménynek, az AS Tavidnak utalt át, ahol a tettesek az összeg nagy részét készpénzben felvették, és Oroszországba vitték. A maradékot Ciprusra, Dubajba, Hongkongba és más országokba küldte a cég a lap szerint.
Elena von Messinget adócsalás miatt tíz évvel ezelőtt már elítélték Finnországban. A lap szerint egy időben egy szentpétervári maffiózó felesége volt. Az interjúban elmondta, hogy volt férje egy orosz titkosszolgálatnál dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik