Nagyvilág

Brüsszel nem aggódik a gáz miatt

Európában jelentősek a felhalmozott gáztartalékok, a tárolók 70-90 százalékban tele vannak - mondta hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Ferran Tarradellas a Bizottság napi sajtótájékoztatóján az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az eddigi helyzet fényében az unióban sem a lakossági, sem az ipari fogyasztókat nem fenyegeti gázhiány az elkövetkező hetekben.

A helyzet azonban állandóan változik, és a kétoldalú, orosz-ukrán kereskedelmi vita hatással lehet az EU energiaellátására is – tette hozzá, ezzel indokolva, hogy az unió részéről a megnyugtató nyilatkozatok közepette is megbeszéléseket folytatnak mind az orosz, mind az ukrán illetékesekkel.

Az EU gázfogyasztásának mintegy negyede, importjának 40 százaléka Oroszországból származik, és ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül érkezik. Brüsszel ezért – derült ki Tarradellas szavaiból – erőteljesen szorgalmazza Moszkvánál és Kijevnél, hogy mindketten teljesítsék az unióval szemben vállalt kötelezettségeiket, Oroszország mint gázszolgáltató, Ukrajna pedig mint gáztovábbító.

A brüsszeli szóvivő folyamatosan kitért az újságírók azon kérdései elől, amelyek arra irányultak, hogy az EU a két ország közül melyiket hibáztatja az EU-ba érkező gáz mennyiségének, illetve nyomásának időnként és országonként eltérő mértékű csökkenéséért. Arra hivatkozott, hogy a tapasztalt “rendellenességek” okát Brüsszel nem tudja megállapítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik