Nagyvilág

130 célpontot támadott Izrael hajnalban

Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője.

A célpontok között szerepelt Dzsabalíja településen egy mecset, amelyben fegyvereket rejtegettek, valamint olyan épületek, ahol fegyverraktárak voltak, illetve rakétavetőkkel felszerelt járművek.

Eközben az izraeli szárazföldi csapatok folytatták előrenyomulásukat, amelyet a haditengerészet naszádjai ágyútűzzel támogattak.

Palesztin orvosi források szerint a hétfői harcokban legalább 12 polgári személy vesztette életét a Gázai övezetben.
Gáza egyik külső kerületében, a Beach menekülttábor elleni támadásban egy héttagú család halt meg, amikor házuk találatot kapott. Előzőleg három gyermek életét oltotta ki egy harckocsilövedék a város keleti részén fekvő Zejtún negyedben. A francia hírügynökség úgy tudja, hogy az izraeli haditengerészet Sati menekülttábor elleni támadása további két gyerek életét követelte. Az izraeli hadsereg egyelőre ellenőrzi az áldozatokról szóló híreket.

Izrael hétfőn átengedett egy nemzetközi humanitárius segélyt szállító konvojt a Gázai övezetbe, a palesztin területet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet elleni offenzíva tízedik napján.

A gyógyszerekkel és alapvető fogyasztási cikkekkel megrakott 80 teherautó hétfő reggel kezdte meg az áthaladást a kerem-salomi átkelőhelyen – közölte Peter Lerner, az izraeli hadsereg illetékes szóvivője.

Az adományokat Görögország, Jordánia, Egyiptom, valamint magáncégek és nemzetközi humanitárius szervezetek ajánlották fel, mindenekelőtt a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-ügynökség (UNRWA) – tette hozzá.

A szóvivő szerint a nahal-ózi átkelőhelyen is engedélyezték 200 ezer liter, a gázai villanyerőműnek szánt fűtőanyag, és napi 120 tonna háztartási gáz átvitelét a Gázai övezetbe.

Kettős állampolgársággal rendelkező palesztinok kétszáz fős csoportja is elhagyhatja hétfőn a harcok sújtotta palesztin területet az erezi átkelőn keresztül – tette hozzá Lerner. A csoportban norvég, német, Fülöp-szigeteki, lengyel, román, osztrák, spanyol, francia és kanadai állampolgárok vannak.

A palesztin mentőszolgálat összesítése szerint a december 27-én indított izraeli offenzívában legalább 510 palesztin vesztette életét, 70 közülük szombat éjszaka, a szárazföldi hadművelet megindításakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik