Nagyvilág

Olmert: “Izrael nem a palesztin nép ellen harcol”

Izrael nem a palesztin nép ellen harcol, és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben - jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. A harcok már elérték Gázavárost.

“Nem a palesztinok az ellenségünk. Ők is ugyanazon terrorszervezet erőszakának és véres elnyomásának áldozatai” – mondta a szokásos heti kormányülés megnyitásakor, a Gázai övezetet uraló Hamászra célozva. A kormány ülését Tel-Avivban, a védelmi minisztérium épületében tartják.

Az ügyvezető izraeli kormány miniszterelnöke hozzátette: Izrael “nem fogja hagyni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben. Segíteni fogjuk az élelmiszerek és a gyógyszerek odajuttatását”.

Olmert: “Izrael nem a palesztin nép ellen harcol” 1

Az Unió szólította fel Izraelt

Az ENSZ Világélelmezési Programja pénteken “borzalmasnak” nevezte az élelmezési helyzetet a Gázai övezetben, ahol 1,5 millió palesztin zsúfolódott össze. Az Európai Unió bizottsága felszólította Izraelt, hogy biztosítsák egy “humanitárius folyosón” keresztül a segélyek bejutását az övezetbe. “Megakadályozni azoknak az embereknek a megközelítését, akik szenvednek és haldokolnak, egyet jelent a humanitárius jog megsértésével” – figyelmeztetett Louis Michel, a fejlesztések és humanitárius segélyek európai biztosa.

Michel, aki 3 millió eurós pótlólagos segélyt jelentett be a Gázai övezet számára, emlékeztetett arra, hogy a területen élő másfél millió ember élete a külső szállításoktól függ, és helyzetük napról napra kétségbeejtőbb lesz. Az új segély összegét elsősorban élelmiszerekre, gyógyszerekre és ideiglenes lakhelyek felállítására kívánják felhasználni.

Tűzszünetet követel Brown is

Az azonnali tűzszünetre szólított fel Gordon Brown brit miniszterelnök. Brown a BBC tv-nek adott interjúban hangsúlyozta: olyan fegyvernyugvási megállapodást kell kötni, amelyben Izrael biztosítékot kap a területe elleni rakétatámadások megszűntetésére. A brit kormány vezetője szerint nagyon veszélyes a helyzet, éppen ezért a nemzetek közösségének is többet kell tennie az eddigieknél a tűzszünet létrejöttéért.

Elítélte az izraeli támadást Egyiptom és Jordánia, az a két ország, amely az arab világban békeszerződést kötött a zsidó állammal. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hivatala közleményében figyelmeztette Izraelt az invázió következményeire, egyben Izraelre hárította a felelősséget a civil áldozatokért. II. Abdalláh jordániai király ismét felszólította Izraelt a Gázai övezet elleni támadások leállítására.

A Petra hivatalos jordániai hírügynökség jelentése szerint az uralkodó Tony Blairrel, a közel-keleti “kvartett” békemegbízottjával folytatott telefonbeszélgetés során leszögezte: Izrael nem tudja megteremteni biztonságát agresszió által. Kína külügyi szóvivője útján “mély aggodalmának” adott hangot a harcok, a fegyveres konfliktus eszkalálódása miatt és azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket.

Ellentmondó adatok

Egyhetes légitámadás-sorozat után Izrael szombat este indított szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetet 2007 júniusa óta ellenőrző Hamász iszlamista szervezet ellen. A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva december 27-én történt megindítása óta a legutóbbi adatok szerint 470 palesztin vesztette életét. Az izraeli áldozatokról ellentmondó hírek érkeznek, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint egy izraeli katona halt meg. A gázai övezetet kormányzó radikális palesztin szervezet, a Hamász korábban azt állította, hogy legalább kilenc izraeli katonával végeztek a harcokban. Ezt azonban az izraeli hadsereg kategorikusan cáfolta, mint ahogy azt is, amely szerint a Hamász foglyul ejtett volna két izraeli katonát. Az izraeli hadsereg vasárnapi közleménye szerint a szárazföldi hadművelet megindítása óta 30 katona sebesült meg.

A harcok eközben már elérték Gázaváros külső kerületeit – közölték szemtanúk és a Hamász. Palesztin források szerint tüzérségi lövedékek robbantak a város fő bevásárló övezetében, károkat okozva. Izrael egy héten át tartó légitámadás-sorozat után, szombat este indította meg a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet ellen. Csapatai azóta mélyen előrenyomultak a Földközi-tenger partján fekvő, keskeny földsávban, és körülzárták a mintegy 50 ezer lakosú Gázavárost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik