Nagyvilág

Tüzérségi akcióba lépett Izrael

Izrael tüzérségi akcióba lépett szombaton a gázai övezet ellen - közölték szemtanúk a francia hírügynökséggel. Közben a brit nagyvárosokban több ezren tüntettek a nyolcadik napja tartó hadművelet ellen.

Helyi idő szerint fél ötkor (GMT szerint 14.30-kor) kezdődött a tüzérségi támadás az iszlamista palesztin Hamasz szervezet által uralt terület ellen Bét-Hanún, Dzsabalíja és Hán-Júnisz térségében.

Ez az első eset a gázai övezet elleni izraeli offenzíva december 27-i kezdete óta, hogy a zsidó állam hadserege tüzérségi erőket vet be.

A The Times című vezető londoni napilap szombati számában arról számolt be, hogy az egyheti légi háború után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai harckocsi-támogatással készülnek benyomulni Gázába, hogy felszámolják az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyát.

Izraeli rakéta csapódik be Gázában az ostrom nyolcadik napján (fotó: MTI)

Izraeli rakéta csapódik be Gázában az ostrom nyolcadik napján (fotó: MTI)

A The Times szerint az izraeli kormány hatezer tartalékost mozgósított, és háromezer további tartalékos behívását hagyta jóvá. A lap adatai szerint a gázai övezetben a Hamász 15 ezer fegyverese áll készenlétben. Ezek az alakulatok a hatalomátvétel óta eltelt másfél évet arra használták fel, hogy fejlesszék harci képességeiket, és a milíciát kisebb hadsereggé alakítsák át – áll a The Times írásában.

Több ezren demonstráltak

Közben több ezres, helyenként incidensekbe torkolló tüntetéseken tiltakoztak szombaton több brit nagyvárosban a gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A legnagyobb megmozdulást Londonban szervezték; itt becslések szerint 7-10 ezren vonultak a Temze rakpartjain és a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon a Trafalgar téri gyülekezőhelyre. A vonuló tömegből több százan a Whitehallról nyíló Downing Street – a miniszterelnöki rezidenciának otthont adó, vasráccsal elzárt kis utca – kapujához hajították cipőiket, felidézve annak az iraki újságírónak a tiltakozó akcióját, aki néhány hete Bagdadban George Bush amerikai elnököt próbálta eltalálni cipőivel.

A Downing Street környékén tűzijáték-rakétát is kilőttek a rendőrsorfal felé, de sérülés nem történt. A londoni demonstráción megjelent Ken Livingstone, a brit főváros korábbi baloldali polgármestere, aki mindig is keményen bírálta a palesztinokkal szembeni izraeli politikát. A kormányzó Munkáspárt balszélét képviselő Livingstone Ariel Saron egykori izraeli kormányfőt – aki hosszú ideje kórházban fekszik súlyos szélütéssel – egy ízben nyilvánosan olyan háborús bűnösnek nevezte, akinek szerinte börtönben lenne a helye.

Bíráló nyilatkozat Izrael ellen

Jelen volt a londoni tüntetésen a főszervezők között Bianca Jagger, a Rolling Stones frontemberének, Sir Mick Jaggernek az első felesége és Annie Lennox, a Eurythmics egykori énekese. Lennox a BBC-nek kijelentette: a jelenlegi izraeli-palesztin fegyveres konfliktusban “egyik félnek sincs igaza”, és a gázai övezetben megölt minden egyes áldozat helyébe “száz öngyilkos merénylő lép”.

Szombaton összesen 18 brit nagyvárosban tartottak összehangolt megmozdulásokat, köztük Portsmouthban, Manchesterben és Glasgow-ban. Aznap a brit kormány is hivatalos – Izraelt alig burkoltan bíráló – nyilatkozatot adott ki, leszögezve: a katonai műveletekben “máris túl sokan haltak meg”, és alkalmat kell teremteni arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz. A Downing Street közleménye fontosnak nevezte a gázai-egyiptomi határ megnyitását is, olyan módon, hogy az ne veszélyeztesse Izrael biztonságát. A nyilatkozat szerint, amelyet Gordon Brown kormányfő nevében adtak ki, “az önmérsékletnek kell felülkerekednie” a konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik